ANASAYFA arrow right Güncel

Gastronomide, eğitimle sınıf atlamamız gerekiyor

Gastronomide, eğitimle sınıf atlamamız gerekiyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.41
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin de kurucu üyesi olduğu Gaziantep Gastronomi ve Turizm
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin de kurucu üyesi olduğu Gaziantep Gastronomi ve Turizm Derneği (GASTURDER)
tarafından hazırlanan proje kapsamında dernek ve belediye arasında protokol imzalandı. İmzalanan protokol ile "Sürdürülebilir Profesyonel Gastronomi Eğitimi Sertifika Programı" start aldı

Hizmet, ürün, hijyen ve iş güvenliği anlamında kaliteyi yükseltmek ve sektörü, şehrin yeni vizyonuna uygun bir şekilde dünya standartlarına ulaştırabilmek amacıyla başlatılan eğitim programı kapsamında, belediyeye kayıtlı yaklaşık 550 işletmenin tüm çalışanları 2.5 ay süren eğitim programından geçirilerek, sertifikalandırılacak. Böylece Antep mutfağında ilk kez ustadan öğrenilene, ustasından öğrenilen bilgiler de eklenmiş olacak.

Kentteki yiyecek ve içecek sektöründeki işletmelerin her anlamda güçlendirilmesi öngörülen program kapsamında, çalışanlara gastronomi, gıda güvenliği, hijyen, meslek etiği, iş sağlığı, iş güvenliği, mutfak kültürü, servis, görgü kuralları, kişisel bakım, kişisel gelişim, iletişim, protokol kuralları, yönetim, pazarlama gibi birçok konuda bilgiler verilecek.

Sununmaları zenginleştirmemiz lazım
2.5 aylık kurs bitiminde sertifikalarını alacak olan çalışanlara başarılar dileyen Fatma Şahin, Gastronomi’deki teorik eğitimin önemine vurgu yaptı. Şahin, basına yaptığı açıklamada, "Üniversiteden teorisini alan arkadaşlarımız, buraya gelip bu işin pratiğini yapıyor. Hem de şu an bu alanda çalışan pratikte çalışan, otellerde çalışan, lokantalarda çalışan arkadaşlarımız gelip bu işin teorisini öğreniyor. Az önce hijyen ve sağlıklı gıdayla ilgili eğitime katıldım ve şeflerimizle birlikte şu an Türkiye’nin yetiştirdiği en iyi şeflerimiz buraya geldiler, bu konuda bizlere destek veriyorlar. Onlara huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum. Ben Antepliyim, baklavanın yanına nane ile kaymağı koymak bu şefin kapasitesini, kabiliyetini gösterir. Ve en önemli şey bizim sınıf atlamamız için bu tür farklı sunuşlarla ortaya çıkmamız gerekiyor. Bu da eğitim meselesidir. Şeflerimiz dünyayı görmüşler, dünyadaki gelişmeleri, dünya mutfaklarındaki kapasiteyi görmüşler. Şu an Anadolu'daki mutfağın ve Gaziantep’teki mutfağın potansiyelini aynı şekilde sınıf atlatarak dönüştürmemiz gerekiyor" dedi.
Yiyeceklerin süslenmesi
ve lezzet sırları öğretilecek
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kursun yapıldığı mutfağı ziyaret ederek, GASTURDER Yönetim Kurulu Başkanı Songül Toprak Alisinaoğlu, ünlü şefler ve kursiyerlerle görüştü. Bir süre ünlü aşçıların çalışmalarını izleyen Başkan Şahin, aşçılardan yiyeceklerin süslenmesi ve lezzet sırları gibi konularda bilgi aldı. Şahin, Fransız Mutfağı uzmanı Murat Bozok ve Mardin Gastronomi Meslek Eğitimi Proje Koordinatörü Süleyman Engin’den yemek hazırlanış ve sunumu ile ilgili detaylı bilgi aldı. Fatma Şahin daha sonra gastronomi teorik eğitimi alan kursiyerlerle birlikte derse katıldı. Gıda Güvenliği Kurucu Üyesi ve Yönetim Danışmanı Engin Koban, gastronomi ve turizm - sağlıklı gıda, gıdada hijyen konulu ders verdi.

Gaziantep'imizin yemekleri
hep baş tacı ve bir numaradır
Fransız Mutfağı uzmanı Murat Bozok ise ABD'de bu işin eğitimini gördüğünü belirterek, Fransız mutfağı ve özelliklerini anlattı. Profesyonel olarak mesleği yaptığını ve mesleği nedeniyle dünyanın birçok ülkesini gezme fırsatı bulduğunu anlatan Bozok, "İstanbul'daki okullarımızda hep Fransız yemek kültürü konusu anlatılıyor. Lakin dünyayı gezmiş biri olarak söylüyorum, bizim Gaziantep'imizin yemekleri hep baş tacı ve bir numaradır" diye konuştu.

Gaziantep'te yiyecek ve içecek sektörü çalışanları için 2.5 aylık periyotlar halinde düzenlenmesi planlanan eğitim programında, belediyeye kayıtlı yaklaşık 550 işletmenin tüm çalışanlarına 3 yıl gibi kısa sürede sertifika sahibi yapılması planlanıyor. Ayrıca eğitim programları ile sektöre yeni kanlar, yeni eğitimli ve kalifiyeli personel istihdamı hedeflendiği belirtildi.
Dünyaca ünlü aşçı ve şefler tarafından verilecek eğitimlerle yiyecek ve içecek sektöründeki yaklaşık 550 işletmedeki tüm çalışanlar, sertifikalı hale getirilecek. Gaziantep'in UNESCO tarafından Gastronomi alanında koruma altına alınan dünyadaki 9. şehir olarak, 'yaratıcı şehirler ağı'na girmeyi başarması ve gastronomi kenti olmasının ardından kentteki alt yapı hazırlıklarına başlanıldı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *