ANASAYFA arrow right Güncel

“Gaziantep’in geleceğini akıllı kent üzerine kuruyoruz”

“Gaziantep’in geleceğini akıllı kent üzerine kuruyoruz”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.03
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.03
Araştırmalar, teknoloji kullanan KOBİ’lerin gelir artışı ve istihdamda daha avantajlı olduğunu gösteriyor
Microsoft Türkiye, Gaziantep’te düzenlediği Gelecekle Buluşma toplantısında Gaziantep’i daha da kalkındıracak KOBİ, sanayi ve işletme temsilcileriyle bir araya geldi..Araştırmalar, teknoloji kullanan KOBİ’lerin gelir artışı ve istihdamda daha avantajlı olduğunu gösteriyor
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, insanların zamanın ruhunu yakalayıp, teknolojiyi iyi anlayıp, geleceğin planını yapması gerektiğini vurguladığı konuşmasında, “Bugün bireyler ve toplumlar kendi içinde yarışıyorsa, kentler ve ülkeler de aynı yarış içinde. Bu yarışta teknoloji çok önemli bir yer tutuyor.Bu yarışlarda büyük bir rekabet var. Bizler de bu rekabeti yönetebilmemiz, şehrimizi daha güçlü yarınlara hazırlamamız için yarışın içinde güçlü olmamız gerekiyor” diye konuştu.
İşletmelerin teknolojiyle
nasıl büyüyeceği anlatıldı
Microsoft Türkiye, KOBİ’lerin bilişimin gücünden nasıl daha fazla yararlanabileceklerini aktarmak üzere düzenlediği ‘Gelecekle Buluşma’ toplantıları kapsamında ikinci kez Gaziantep’e geldi. Gaziantep’teki sanayiciler, KOBİ’ler ve işletme sahipleriyle bir araya gelen Microsoft, teknolojinin yatırım maliyetlerini nasıl azaltacağına ve işletmelerin teknolojiyle nasıl büyüyeceğine yönelik vizyon ve ürünlerini paylaştı.

Gaziantep Gelecekle Buluşma açılış konuşmasını Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin yaptı. Şahin, şehrin en büyük hedefinin akıllı kent olmak olduğunu vurgulayarak, “Gaziantep’i güçlendirmek, potansiyelini ortaya çıkarmak, 200 ülkeye ihracat yapan, Ortadoğu’nun finans merkezi olma hedefine odaklanan, tarihin, kültürün medeniyetin beşiği olan şehrimizi dünyaya açmak, dünyaya tanıtmak için en önemli aracımız teknoloji olacak. Biz Gaziantep’in geleceğini akıllı kent olma hedefi üzerine kurguluyoruz.Gaziantep’te akıllı sanayiyi akıllı kentle birleştireceğiz.Yaşama dokunacak çalışmaları bu alanda yapacağız.Microsoft Türkiye’nin bugün burada olması bu yüzden çok anlamlı.Birlikte daha etkin, daha koordineli çalışma yolları arayacağız.Her türlü öneriye ve işbirliğine açığız. Halkımıza hizmet verecek interaktif bir kanal, kent bilgi sistemi ve coğrafi bilgi sisteminden başlayarak sosyal belediyecilik çalışmalarımızı birlikte güçlendireceğiz.”
Büyüme için asıl potansiyel Anadolu
şirketlerinde ve KOBİ’lerde
Gaziantep’te düzenlenen toplantıya ev sahipliği yapan Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Begim Başlıgil, “Türkiye ekonomisindeki büyüme yıllardır büyük kurumlar sayesinde oluyor. Ama biz büyüme için asıl potansiyelin Anadolu şirketlerinde, KOBİ’lerde olduğunu düşünüyoruz.Günümüzün zorlu rekabet koşulları, kurumları tüketicilerin bitmek tükenmek bilmeyen talepler karşısında daha hızlı, daha verimli olmaya zorluyor.Tüketicilerin ekonomi, çeşit ve bolluk talepleri karşısında ‘tercih edilmek’ isteyen büyük küçük tüm kurumlar çevikliğin ve verimliliğin sınırlarını zorlamak zorunda.Küreselleşmeye doğru giden yeni dünya düzeninde, çoğu şirketin yönetmesi gereken operasyonel süreçler ve müşteri-tedarikçi ilişkileri giderek daha karmaşık bir hal alıyor.Bugün büyük ya da küçük hiçbir şirkette işlerin kesintiye uğrama lüksü yok” dedi.

Bunun tek yolunun teknolojinin olanaklarından olabildiğince faydalanmak olduğuna dikkat çeken Başlıgil, “Biz ülke ekonomimizin itici gücü KOBİ’lerimizin, Türkiye’nin dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girebilmesi için bilişime odaklanmaları gerektiğine inanıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda birçok büyük şehrimize giderek hem işletmelerin ihtiyaç ve taleplerini dinledik, hem de sunduğumuz çözümleri aktarma şansı bulduk.Bu yıl tekrar başladığımız toplantılarımız ile Türkiye ekonomisine büyük katkıları olan Gaziantep’teki girişimcilerle bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyoruz” şeklinde konuştu.

Teknoloji kullanan KOBİ’ler gelir ve
istihdamda diğerlerine fark atıyor
Türkiye’de KOBİ’lerin toplam işletmelere oranının yüzde 99, KOBİ’lerde istihdam edilen işgücünün yüzde 78 oranında olduğunu ifade eden Başlıgil, bununla birlikte KOBİ’lerin toplam Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın sadece yüzde 57’sini yaratabildiğine dikkat çekti.
Microsoft olarak hedeflerinin bireylerin ve kurumların gerçek potansiyelini ortaya çıkarmak olduğunu belirten Başlıgil, şunları söyledi:“Geçtiğimiz yıl dünyanın önde gelen araştırma şirketlerinden Boston Consulting Group (BCG), teknolojinin KOBİ’lere etkisini ortaya koymak üzere önemli bir araştırma gerçekleştirdi ve ilgi çekici sonuçlara ulaştı. Araştırma, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu toplam 24 ülkeden gelen veriler eşliğinde gerçekleştirildi.Sonuçlara göre teknolojiyi iyi kullanan KOBİ’ler, diğer KOBİ’lere kıyasla geçtiğimiz 3 yıl içinde daha fazla gelir elde ettiler ve daha fazla istihdam yarattılar.Teknoloji, KOBİ çalışanlarının çalışanların verimini artırarak masrafların azalmasına ve işlerini büyütmelerine yardımcı oldu.Son teknolojiden faydalanan KOBİ’ler, rakiplerine göre açık bir üstünlük ortaya koydu. Gelişmekte olan ülkelerde teknolojiyi iyi kullanan KOBİ’lerin gelişmiş ülkelerdeki örneklere kıyasla daha hızlı büyümesi de özellikle dikkat çekici.”
2011 yılında ihracatın yüzde 59,6’sının, ithalatın yüzde 39,9’unun, Ar-Ge harcamalarının yüzde 14,9’unun KOBİ’ler tarafından gerçekleştirildiğinin altını çizen Başlıgil, “Ekonomik gücümüzü sağlamlaştırmak için KOBİ’lerde bilişim kullanımını artırmamız gerekiyor” diye konuştu.

Gaziantep’te KOBİ’ler teknolojiden güç alacak
Gelecekle Buluşma toplantısında konuşan ANSA Genel Müdürü Hamit Deveci de teknolojinin baş döndürücü hızına dikkat çekerek, “20 yıl önce kimse cep telefonlarının hayatımızda bugün taşıdığı önemi tahmin edemezdi. Bugün de aynı şekilde bulut, sosyal ağlar, büyük veri ve mobilite gibi kavramlar geleceğimiz için büyük önem taşıyor. İşimizi büyütmek ve devler liginde fırsatları eşitlemek için bu kavramların farkına varmamız gerekiyor” diye konuştu.Adem Kesenek


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *