ANASAYFA arrow right Güncel

Gıda sektöründen hijyen eğitimi verildi

Gıda sektöründen hijyen eğitimi verildi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.09
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.09
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ile Şehitkamil Mesleki Eğitim Merkezi işbirliğinde iş yeri çalışanlarına yönelik düzenlenen hijyen eğitimleri devam ediyor.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ile Şehitkamil Mesleki Eğitim Merkezi işbirliğinde iş yeri çalışanlarına yönelik düzenlenen hijyen eğitimleri devam ediyor.

Gıda üretim ve perakende iş yerleri, hazır yemek hizmeti, iş yeri ve kurum yemekhaneleri, restoranlar ve diğer benzeri gıda hizmetlerinin sunulduğu yerlerin çalışanlarına yönelik hijyen eğitimleri GSO’da düzenleniyor.

Aşçı, servis görevlisi, pastacı, şef, yönetici ve hububat üretimi çalışanları olmak üzere yaklaşık 750 kişinin katıldığı eğitimin ilki 3 Temmuz’da yapıldı. Toplam 8 saat süren hijyen eğitimini başarıyla tamamlayanlara Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı sertifika veriliyor.

Katılımcılara hijyen konusunda bilgiler veren Biyolog Aykut Çevikbaş, besin kaynaklı salgınların yüzde 20’sine enfekte bireylerin neden olduğunu belirterek, “Yetersiz personel hijyeni önemli bir sorun” dedi.

Hijyenin, Yunanca’ da sağlık anlamındaki ‘hygies’ kelimesinden türediğini kaydeden Çevikbaş, şöyle devam etti:

“Çalışanların insan sağlığı yönünden sorumluluklarının farkına vararak üretimin tüm aşamalarında kişisel sağlık ve temizlik kurallarını uygulaması son derce önemlidir. Güvenli gıda zararlı mikroorganizma bulundurmayan temiz gıdadır. Gıda güvenliği ise kamu sağlığı açısından gıdaların tüketicilerin sağlığına zarar verebilecek her şeyden uzak tutulması ve korunmasıdır.”

ÖNERİLER
Çalışma sırasında ağız maskesi kullanmanın önemine de değinen Çevikbaş, şu önerilerde bulundu:“Eller sık sık yıkanmalı, yere asla tükürülmemelidir. Gıdalar üzerine hapşırılmamalı, böyle bir durumda eller yıkanarak koruyucu malzemeler değiştirilmelidir. Cilt ve solunum yolu hastalıkları tedavi edilmeli yüzük, bileklik takılmamalı, yasaklara uyulmalıdır.

İşe giriş ve periyodik kontroller düzenli olarak yapılmalıdır. Gıdalarla çalışırken ağız, burun ve saçlara dokunulmamalıdır. Herkes iş kıyafeti giymeli, üretimde çalışanlar maske, bone ve eldiven kullanmalıdır. Çatlak, yara veya hastalık varsa tedavi edilmelidir.

Gıda ile temas durumunda eldiven takılmalı, uygun yerlerde lavabo, sıcak-soğuk su, dezenfektanlı sıvı sabun kağıt havlu ve çöp kutusu bulundurulmalıdır.”
Şehitkamil Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Ali Bolatkıran da Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’nin 5 Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe girdiğini anımsatarak, “Yönetmenlik, gıda ile temas eden işlerde çalışanların hijyen eğitimi almalarını zorunlu kılıyor. Bu sektörlerde çalışanların eğitimleri Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından veriliyor” diye konuştu.
Bu arada, eğitim için başvuruda bulunmak isteyenlerin, GSO’nun 0342 221 09 00 / 213 nolu telefonu aracılığı ile kapsamlı bilgi alabilecekleri bildirildi.Cihan Ölmez





Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *