ANASAYFA arrow right Güncel

Hedefimiz, işsizlerimizi kalifiye eleman haline getirerek işgücüne kazandırmak

Hedefimiz, işsizlerimizi kalifiye eleman haline getirerek işgücüne kazandırmak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.41
Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Siraç Ekin, Sabah’ın sorularını yanıtladı:
Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Siraç Ekin, Sabah’ın sorularını yanıtladı:

İşkur Müdürü Siraç Ekin, “Özel sektörden alınan açık iş hedeflerimize göre Aralık ayı sonu itibariyle 39 bin 391 kişilik hedefin 40 bin 320 kişiyle yüzde 111 gerçekleştirme sağlandı” derken, İşkur’un amacının işsiz vatandaşları kalifiye eleman haline getirecek eğiitm programlarını gerçekleştirerek işgücüne katmak olduğunu vurguladı.

SABAH: Bize İşkur’un temel hedefi nedir açıklayabilir misiniz?

Siraç Ekin:İşsiz olan bir vatandaşımıza danışmanlık yaparak, yapabileceği işi, kendisine uygun işyerine gönderip işe yerleştirmesini sağlamak veya İşbaşı Eğitim Programı kapsamında değerlendirerek işi, iş başında öğrenmesini sağlayarak kalifiye eleman haline getirip işgücüne kazandırmak olarak özetleyebiliriz. Bu nedenle öğrencilerimizi, gençlerimizi, kadınlarımızı mezuniyet öncesi ve sonrası için çalışma hayatı içine sevk etmek, işgücüne dahil edip, istihdama katmak hem ilimiz hem de ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Bu bağlamda ekip ruhuyla çalışıyoruz.


SABAH: 2015 Yılı Türkiye genelinde Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri arasında en iyi performans ve hizmet ödülü almış bulunmaktasınız. Performans değerlendirme kriterlerinde 9 ayrı kriter ve 8 ayrı grup içinde hedefin tamamının üzerine çıkardınız. Bu başarınızdan dolayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’dan plaket aldınız ve Bu ödülü almanızı sağlayan çalışmalarınız kakında bilgi verir misiniz?

Siraç Ekin-Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü 81 ilin demografik ve ekonomik yapısını dikkate alarak, illeri 8 gruba ayırmış, her grup için 9 hedef kriteri belirlemiştir. Grubumuzda, Konya, Mersin, Adana, Bursa, Kocaeli, Antalya ve Kayseri gibi ekonomisi güçlü nüfusları kalabalık iller olmasına rağmen Gaziantep ilimizin bu iller arasında en iyi performans ve hizmet ödülünü almış olmasının, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü olarak haklı onur ve gururunu yaşamaktayız. Performans Değerlendirme Kriterleri 9 ayrı kriter ve 8 ayrı grup için yapılmış olup, 9 ayrı hedefin tamamında hedeflerin üzerine çıkarak başarı gösteren Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü hem hedef gerçekleşmelerindeki oransal sayılarda hem de tüm hedefler bazında birincilik ödülüne layık görülmüştür.


SABAH: Çalışmalarınız hakkında biraz bilgi verir misiniz?
Siraç Ekin-Danışmanlık kapsamında yapılan görüşmeler neticesinde 64 bin 178 kişilik hedefimizin 93.092 kişiyle yüzde 145 gerçekleştirilmesi sağlanmıştır. Özel Sektörden alınan açık iş hedeflerimize göre Aralık ayı sonu itibariyle 39 bin 391 kişilik hedefin 40 bin 320 kişiyle yüzde 111 gerçekleştirme sağlandı. Özel sektörde işyeri ziyareti hedeflerimize göre Aralık ayı sonu itibariyle 10 bin 201 kişilik hedefin 10 bin 366 kişiyle yüzde 102 gerçekleştirme oldu. Mesleki Eğitim Kursiyer Sayısı hedeflerimize göre Aralık ayı sonu itibariyle 3 bin 400 kişilik hedefin 3.593 kişiyle yüzde 106 gerçekleştirme sağlanmıştır.

SABAH: İşkur olarak değişik programlar uyguluyorsunuz, bu programlarda oldukça yüksek bir başarı oranı oranı söz konusu...
İşbaşı eğitim katılımcı sayısı hedeflerimize göre Aralık ayı sonu itibariyle 2.500 kişilik hedefin 4.800 kişiyle yüzde 192gerçekleştirme sağlanmıştır. Girişimcilik Katılımcı Programı hedeflerimize göre Aralık ayı sonu itibariyle 700 kişilik hedefin 1.172 kişiyle yüzde 167 gerçekleştirme sağlanmıştır. Grup Görüşmesi ve İş Arama becerileri Eğitimi hedeflerimize göre Aralık ayı sonu itibariyle 408 kişilik hedefin 513 kişiyle yüzde 126 gerçekleştirme sağlanmıştır. Eğitim Kurumu ziyareti hedeflerimize göre Aralık ayı sonu itibariyle 368 kişilik hedefin 402 kişiyle yüzde 109 gerçekleştirme sağlanmıştır.

SABAH: Gaziantep İŞKUR olarak sizi başarıya ulaştıran çalışma ilkeleriniz nelerdir?
1-Planlı çalışma yaparak belirlenen hedefleri aştık:
İl Müdürlüğümüz iş ve işlemlerinin belirlenen plan dahilinde yapılması işlemlerin etkin bir şekilde yürümesini sağlamıştır. Hazırlanan stratejik eylem planlarıyla İlimizin istihdam alanındaki ihtiyaçları göz önünde tutularak çözüm odaklı çalışmalar yapılmaktadır. Stratejik süreci profesyonelce yürütürken bütünlük, şeffaflık, kurumsal sürdürülebilirlik, değişimi yönetmek ve çözüm üretmek dikkate aldığımız ana unsurlardır.
2-İşgücü piyasasının nabzını tutarak sektörel bazda işgücü ihtiyacını belirledik:
İlimiz işgücü piyasasındaki gelişmeler ve değişimler dikkatle takip edilerek; ihtiyaç duyulan meslekler, talep edilen işgücünün niteliği ve geleceğe yönelik öngörüler vb. araştırmalar yapılmaktadır. İşgücü Piyasası Araştırması kapsamında birçok işyeri ziyaret edilmekte ve işgücü piyasasının istatistikleri yıllık olarak Kurumumuzca belirlenmekte ve işgücü piyasasının röntgeni çekilmektedir. Bu sayede ihtiyaç duyulan sektörlerde mesleki eğitim ve programlara yoğunlaşarak arz ve talep dengesi kurulmaktadır.
3-Taraflarla etkin işbirliği yaparak İşkur faaliyetleri hakkında bilgilendirme yapıyoruz.
İlimizde bulunan Kamu Kurum ve Kuruluşları, STK’lar, Üniversiteler, özel işyerleri ve işgücü piyasası aktörleri ile yapılan programlarda taraflarla işbirliğinin etkin yürütülmesi için yoğun bir mesai harcanmaktadır. Stratejik ortaklarla işbirliğimizde şeffaflığın ön planda tutulması ve taraflarla sürekli iletişim halinde olunması sayesinde istihdam alanındaki çalışmalarımız olumlu yönde gelişmektedir.
4-Ödeneklerin hassas kullanımı hususunda çok duyarlıyız. Az nakit kullanıp çok proje gerçekleştiriyoruz.
İŞKUR olarak, yapılan kurs ve eğitimler için ayrılan ödeneklerin etkin bir şekilde kullanılması için titiz çalışmalar yapılmaktadır. Ödeneklerin amacına uygun olarak harcanması vatandaşlarımıza verilen hizmet kalitesini arttırmakta ve Kurumsal sürdürülebilirliğimizi olumlu yönde etkilemektedir.
5-Rehberlik ve İzleme Çalışmalarımızı Kamu-Özel ve Eğitim Kurumu faaliyeti ayrımı yapmaksızın taraflara ulaşıyoruz.
Öğrencilerimizin mezuniyet sonrası iş hayatına daha rahat adapte olabilmeleri adına Kurumumuz İş ve Meslek Danışmanları tarafından eğitim kurumlarına düzenli olarak ziyaretler yapılmaktadır. Bu ziyaretlerle meslek seçiminin önemi ve iş arama becerileri hakkında bilgiler verilmekte, işgücü piyasası hakkında öngörü sahibi olmaları sağlanmaktadır. Ayrıca İş ve Meslek Danışmanları tarafından test bataryası uygulamalarıyla öğrencilerimizin ilgi alanları belirlenerek seçmeyi düşündükleri meslekler hakkında bilgiler verilmektedir.
6-İstihdam noktasında özel politika gerektiren gruplara öncelik sağlamak bizim temel hedefimizdir.
Özel politika gerektiren gruplardaki (engelli, eski hükümlüler, kadınlar, gençler, göçmenler, uzun süreli işsizler vb.) vatandaşlarımızın iş hayatına aktif olarak katılabilmeleri için stratejik ve değer odaklı çalışmalarımız devam etmektedir. Kendi işini kurmak isteyen engelli vatandaşlarımıza 36.000 TL, İŞKUR engelli hibe desteği sağlanarak istihdam alanları arttırılmaktadır.
7-İnsan kaynakları yönetiminin önemini önce çalışanlarımıza, sonra diğer paydaşlarımıza anlatan programlar düzenliyoruz.
Kurumumuz personelleri ile yapılan hizmet içi eğitimlerle personellerimizin nitelikleri arttırılarak, vatandaşlarımıza daha iyi ve kaliteli hizmet vermek amaçlanmaktadır. Verilen eğitimler içerisinde en dikkat çekici olan Konuşan Eller Projesi kapsamında düzenlenen işaret dili eğitimidir. Bu sayede işitme engelli vatandaşlarımızın da zorluk yaşamadan Kurum hizmetlerinden faydalanmaları sağlanmıştır.
8- Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu olarak 2015 yılında belirlenen hedefler ve ulaşılan rakamlar hangi oranda gerçekleşti?
Özel Sektörde İşe Yerleştirme hedeflerimize göre Aralık ayı sonu itibariyle 17.342 kişilik hedefin 17.360 kişiyle %100 gerçekleştirme sağlanmıştır.Röportaj: Adem Kesenek-Çiçek Bayram

Şiraç Ekin kimdir?
Şiraç Ekin, Mardin doğumlu, Ankara’da İşletme Fakültesi ve İş Sağlığı ve Güvenliği bölümü mezunu. 1986 yılında başlayarak 25 yıl Maliye Bakanlığı’nda Taşra Teşkilatı’nda, Maliye Müdürü, Malzeme ve Saymanlık görevi yaptı. Bitlis, Mardin, Adıyaman, Mersin’de görev yaptı. Gaziantep’te 2012 Mart ayından buyana Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu’nda Müdür olarak görev yapıyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *