ANASAYFA arrow right Güncel

Nefret ve kine sebep olacak söylemler öne çıkarılıyor

Nefret ve kine sebep olacak söylemler öne çıkarılıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.09
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.09
Suriyeli Mültecilere karşı suçlayıcı, ayrımcı bir dil ile hareket etmektedirler” denildi
Gaziantep İHD Şubesi, Suriyeli sığınmacıların durumuna ilişkin bir rapor hazırladı.Raporda, “Basın kullandıkları başlıklarda -sürekli olarak- Suriyeli Mültecilere karşı suçlayıcı, ayrımcı bir dil ile hareket etmektedirler” denildi
İHD Gaziantep Şubesi tarafından hazırlanan raporda,“Gaziantep’te yaşayan Suriyeliler’in karşılaştığı sorunlar ve çözümlerine yönelik görüş belirtmekte. Bir çok olaydan örnek verilen raporda basının kullandığı dil de eleştirilmiştir. Özellikle bazı basın yayın organlarının yaptığı haberlerdeki dil Suriyeliler’e karşı olumsuz algı oluşturmaktadır” denildi. İHD Gaziantep Şubesi raporu sunmadan önce bir basın açıklaması yaptı.
Suriyeli insanların istenmediği üzerine kurgulanmaya çalışılan sosyal linç kampanyalarına karşı raporlarını basın ile paylaşmak istediklerini belirten İHD Şubesi, Gaziantep Valiliğince yapılan en son açıklamaya göre Gaziantep'te 200 bin 357'si kayıtlı olmak üzere toplam 250 bin civarında Suriyeli sığınmacı yaşamaktadır. Ancak yerel verilere göre bu sayının 300 bin kişiyi aştığı ortadadır denildi.

İHD Şubesi, “Suriyeli sığınmacılara yönelik tepkilerin artmasında en önemli etken onlara yönelik olarak sosyal medya ve diğer tüm iletişim araçları ile ayrımcı bir dil kullanan ve Suriyeli sığınmacılara şiddet uygulayan ayrımcı ırkçı çevrelerdir. Başbakan Erdoğan’ın dahi 16 Temmuz. 2014 tarihli açıklamasında sığınmacılara dönük saldırıların, bir kısım yönlendirmelerle tetiklendiği belirtmesine rağmen sığınmacılara yönelik saldırılarda etkin bir koruma gerçekleştirilmediği gözlemlenmektedir” şeklinde açıklama yapıldı.

Açıklama şöyle devam etti: “En son şehrimizde sadece bir trafik kazası bahane edilerek Suriyeli plakalı araçlara ardından Suriyeliler’in işlettiği işyerlerine saldırılmış ise de saldırı sonrasında saldırganlar uzun bir süre haksız fiillerine devam etmiş, bu olaylar neticesinde tutuklanan veya nitelikli bir soruşturmaya uğrayan saldırganların olmaması dikkate değerdir. Bu aşamadan sonraki olaylardaki tüm kamu gücünü kullananları etkin davranmaya, etkili soruşturma yürütmeye davet etmekteyiz.”
İHD Gaziantep şubesi kentteki Suriyeliler’e yönelik hazırladığı raporda acil eylem planı bölümünde atılması gereken adımlara da şöyle değindi: “Yaptığımız araştırma, edindiğimiz izlenimler sonucunda özellikle yerel basın organlarının büyük kısmının, Suriyeli mülteciler ile ilgili yaptığı haberlerde pek hassas davranmayıp nefret ve kine sebep olacak söylemleri öne çıkartmaktadır. Yayınlarında, kullandıkları başlıklarda -sürekli olarak- Suriyeli Mültecilere karşı suçlayıcı, ayrımcı bir dil ile hareket etmektedirler. Suç oranının artmasının altında yatan sosyal ve insani nedenler irdelenmeyerek, -sonuç üzerinden- birlikte yaşama kültürüne aykırı bir ortama cevaz verilmektedir. Savaş sebebiyle kente gelen Suriyelileri bir bölümü gerek ekonomik koşullarından gerekse olağanüstü savaş psikolojisiyle yer yer suç işleyebilmektedir. Halihazırda kendi vatandaşlarına dahi makul bir hukuk uygulaması geliştiremeyen devletin Suriyelilere karşı doğru bir yaklaşım sergilenememektedir. Teknolojik gelişmeye uygun olarak nefret ve kin söylemi sosyal medya üzerinden de şekillenmekte ve burada Suriyelilere karşı kitlesel şekilde çağrılar örgütlenmektedir”
1-) Şehirde bulunan kamu gücü kullananlar Suriyelilere yönelik şehir içerisindeki tertip edilen eylemlerde ve günlük hayat içerisinde gelişen pratiklerde Suriyelilere yönelik saldırılarda etkin hareket etmeli ve koruma önlemlerini suç oluşmuş ise suç sonrası cezalandırma için etkin soruşturma önlemlerini alınmalıdır.
2-) Bilişim, soysal medya yerel gazeteler ve diğer iletişim araçları üzerinden Suriyelilere yönelik olan ayrımcı, şiddet içeren dile ve saldırılara yönelik olarak soruşturmalar başlatılmalıdır. Ayrımcı dilin önlenmesi konusunda seminer ve eğitimler yapılmalıdır.
3-) Kentin barınma pahalılığına sebebiyet veren ve azınlık bir sınıfa rant sağlayan imar planları gözden geçirilmelidir. Konut ve işyeri kiralarında bir tavan fiyat semtlere göre belirlenmeli, ücretsiz konaklamanın olanakları sağlanmalıdır.
4-) Suriyelilere yönelik çalışma şartlarına dönük sağlıklı çalışmalar yapılmalıdır.
5-) Uluslararası yardım kuruluşları ile beraber insani projeler ortaya konarak şehrimizde farklılıklar bir fazlalığa değil berekete dönüştürmelidir.
6-) Suriyeli Sığınmacıların gelmesiyle, ekonomik ve sosyal koşulları daha da darlaşan alt ve orta sınıf Gaziantep’te yaşayan halklar, yapılacak projelerde göz önünde tutulmalıdır.
7-) Suriyeli Sığınmacıların, sağlık hizmetlerini alabilmesi için zorunlu olan kimlik alımında Gaziantep AFAD İl Müdürlüğü önünde oluşan ve günlerce kuyrukta beklemeyi gerektiren sorunun önüne geçilmesi için yeterli personel sağlanmalıdır.
8-) Hastanelerde sağlık hizmeti almaya çalışan Suriyeli Sığınmacılara dillerini bilen personel ve doktorlar ile hizmette bulunulmalıdır. Cihan Ölmez

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *