ANASAYFA arrow right Güncel

Okullara 'zekütüphaneler' kuruluyor

Okullara 'zekütüphaneler' kuruluyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.52
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.52
Okulun zemin katında, en kolay ulaşılabilen en geniş mekanlarını bilgisayar ve kütüphane alanı olarak seçiyoruz.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ''Okulun zemin katında, en kolay ulaşılabilen en geniş mekanlarını bilgisayar ve kütüphane alanı olarak seçiyoruz. Ona zenginleştirilmiş kütüphane anlamında 'zekütüphane' ismini verdik'' dedi.
Dinçer, Konya'nın Ilgın ilçesinde bir düğün salonunda düzenlenen 4 ilköğretim okulunun açılış ve bir fen lisesinin protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, Konya'ya her geldiğinde kendisinde atasının topraklarına geldiği hissinin uyandığını söyledi.
Eğitimin aslında bir toplumun temel sorunlarının çözümündeki yegane ve ortak çözüm olduğunu ifade eden Dinçer, ''Bir şehirde iktisadi geri kalmışlık varsa bunu aşmak için çocuklarınızı eğiteceksiniz. Gelir dağılımında eşitsizlik, asayiş problemi, adalet ile ilgili bir problem, sosyal ilişkilerde sorun varsa bu sorunların aşılmasında eğitim en temel çözüm yollarından biri. O yüzden kendimizi ve çocuklarımızı eğitmemiz lazım'' dedi.
Dinçer, çocukların eğitim konusunda sürekli teşvik edilmesi gerektiğini dile getirerek, salonda bulunan çocuklardan üniversiteyi bitirme sözü aldı.
Ülkenin sorunlarını sadece devletin yapacağı yatırımlarla aşmanın zor olduğunu anlatan Dinçer, hayırseverlere yoğun şekilde ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Türkiye Cumhuriyeti, tarihi boyunca 2003 yılına kadar 334 bin derslik yaptı. 2003 yılından Ekim 2011'e kadar 169 bin 200 derslik daha ilave edildi. Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan dersliğin yarısından fazlasını biz 8 yılda yaptık. İşin başka bir güzel tarafı daha var. 169 bin 200 dersliğin tam 32 bin tanesini hayırseverler yaptı. Bu bizim insanımızın maddi zenginliğiyle birlikte gönül zenginliğini de ifade ediyor.''
Dinçer, okulların sadece fiziki binalar olarak açılmaması gerektiğine dikkati çekerek, ''Çünkü o zaman eğitim eksik kalır. Biz artık eğitimi sadece derslikte öğretmenle öğrencinin yaptığı bir çaba olarak görmüyoruz. Öğrenme sürecini okulun koridorlarında, bahçelerinde, sokaklarda, evin oturma odasında ve mutfakta olan bir hadise olarak görüyoruz. Eğitim her yerdedir'' diye konuştu.
-''Zekütüphane'' projesi
Okullarda kitaplıklar, kütüphaneler olduğunu ancak bunların okulun en ulaşılmaz yerlerinde olduğunu ifade eden Dinçer, şöyle devam etti:
''Çocuklarımızın o kitapları oturup okuyacağı yerde yok zaten. Ama o kitaplar okunsun diye var. Yine okullarımızda bilgisayar laboratuvarlarımız var. Biz iktidara geldiğimizden bu yana 29 bin bilgisayar laboratuvarı açtık. Ama bu laboratuvar dersin dışında kilitleniyor. Biz istiyoruz ki, bu kütüphaneler ve bilgisayar laboratuvarları her an kullanılabilsin. Bunu sadece çocuklarımız değil o çocukların ebeveynleri de kullanabilsin. Bu yüzden bilgisayar laboratuvarları ile kütüphaneleri birleştiriyoruz. Okulun zemin katında, en kolay ulaşılabilen en geniş mekanlarını bilgisayar ve kütüphane alanı olarak seçiyoruz. Ona zenginleştirilmiş kütüphane anlamında 'zekütüphane' ismini verdik. Orada bilgisayarlar olacak, her an internet olacak, duvarlarında kitaplıklar olacak. Çocuklarımız dersin dışında isterlerse gelip oyun oynayabilecekler. İnternete girip ödevlerine çalışabilecekler. Çocuklarımızı internet kafelerden kurtarmak istiyoruz. Evinde kitap yoksa gelsin kitabı raftan kimseye hesap vermeden alabilsin, okusun ve tekrar oraya bırakıp gidebilsin istiyoruz. Bunu ebeveyn de yapsın istiyoruz. Bu yetmiyor. Okul bahçelerini de açıyoruz. Okul bahçelerinde mutlaka yeşil alanlar olmalı. Çocuklarımızın oyun alanları olmalı. Sek sek oynuyorsa çizgisi olacak. Çelik-çomak oynayacaksa bu oyunlar için mekanlar yaratmalıyız. Çocuklar sokaklarda oynamasınlar. Lütfen çocuklar, oynamak için sokaklara değil, okulumuzun bahçesine gelin. Bahçelerimizde spor alanları oluşturmak istiyoruz. Açıkta derslik yapabileceğimiz alanlar oluşturalım. Biz okullarımızı içinde yaşadığımız mahallenin hayatı olarak tasarladık. Aslında bunları anlatarak eğitime bakışımızı değiştirdiğimizi anlatmak istiyoruz. Lütfen bu konuda bize destek verin.''
Öte yandan hayatını kaybeden kızı Cansu Şimşek adına okul yaptıran hayırsever Aşır Şimşek'in konuşması sırasında salondakilerden bazıları gözyaşlarını tutamadı.
Daha sonra ilçeye yapılacak Fen Lisesi'nin protokolü imzalandı, Şeker-İş Sendikası Ticaret Meslek Lisesi, Şehit Ziya Mert İlköğretim Okulu, Şehit Bülent Deniz İlköğretim Okulu ile Cansu Şimşek İlköğretim Okulu'nun temsili açılışı gerçekleştirildi. AA



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *