ANASAYFA arrow right Güncel

Sağlıklı, yeşil ve sürdürülebilir ortamlar sağlanmalı

Sağlıklı, yeşil ve sürdürülebilir ortamlar sağlanmalı
YAYINLAMA: 15 Mayıs 2023 / 20.35
GÜNCELLEME: 15 Mayıs 2023 / 20.35
Peyzaj Mimarları Odası Gaziantep İl Temsilciliği, Peyzaj Mimarları Günü dolayısıyla yaptıkları açıklamada, “İnsanlara çağdaş ve yaşanabilir bir dünyada hak ettikleri gibi yaşamalarını sağlamak için sağlıklı, yeşil ve sürdürülebilir ortamlar sağlanmalı” vurgusu yaptı.

İl Temsilcisi Ersin Özbadem, “Peyzaj mimarı dünyadaki tüm olumsuz gelişmeler karışısın da olumlu düşünmeyi ve yaşadığı çevredeki herkese de olumlu duygu ve düşünceleri aktarmayı kendine ilke edinmeli. Çünkü aynen mesleğin ta kendisi gibi sürekli filiz vermeli, ancak yanlışlara karşısın da dik durmalı” dedi.

Peyzaj mimarı, meslek odası ve meslek derneklerine üye olmalı ve etkin görev almalı

Peyzaj mimarının dünyadaki eğitim olanaklarının araştırması, her türlü yayını okuması ve izlemesi gerektiğini sözlerine ekleyen Özbadem, “Mezun olduktan sonra da eğitimin bitmediğini kabul etmeli ve mesleki alanda kendini geliştirecek her türlü eğitim ve etkinliğe katılmalı. Yeni düşünce ve teknolojileri öğrenmeli ve uygulamalı. Bunun için meslek odası ve meslek derneklerine üye olmalı ve etkin görev almalı. Çalışkan ve üretken olmalı” açıklamasını yaptı. 

Görüş almalı ve vermeli, eleştirmekten ve eleştirilmekten korkmamalı

Özbadem, “Peyzaj mimarı hiçbir zaman adalet ve liyakata uymayan işler ve eylemlerde bulunmamalı. Meslektaşları ve çalışanlarının haklarını korumalı ve birlikteliği sağlamalı. Yaptığı her işte ve ortaya koyduğu her üründe meslek ve ahlak ilkelerini sağladığından emin olmalı. Peyzaj mimarı aldığı eğitim ışığın da sanatın her alanına dokunmalı ve de ilgilenmeli ve en az birini yapmalı. Mutlaka kültürel etkinliklere katılarak kendini bu alanda da geliştirmeli ve gelişmeye açık olmalı. Mimarlık, İçmimarlık bölge şehir planlayıcısı gibi mesleklerden ilişki kurmalı, görüş almalı ve vermeli, eleştirmekten ve eleştirilmekten korkmamalı” diye konuşma gerçekleştirdi.

İnsanın varoluşu ile başlayan, yaşadığı mekan ve çevresini işlevsel ve estetik olarak düzenleme isteğinin, bugün artık ekolojik temelin yanında, sosyal ve felsefi boyutu olan bir peyzaj mimarlığı mesleğini ve anlayışını oluşturduğunu söyleyen Özbadem, “Peyzaj mimarlığı, doğal, kültürel ve sosyal etmenleri ve aralarındaki dengeleri dikkate alarak ve bilim, sanat, mühendislik ve teknolojiyi bir araya getirerek, tüm kentsel ve kırsal alanlarda alan tasarımı, planlaması ve yönetimiyle uğraşan bilim ve meslek dalı” tanımını yaptı.

İl Temsilcisi Özbadem, “Peyzaj mimarı; peyzajı oluşturan doğal ve kültürel bileşenlerin ve çevrelerin koruma, kullanım dengesi gözetilerek; ekolojik, ekonomik, estetik ve işlevsel ölçütlere uygun olarak peyzaj planlama ve tasarımı, onarımı, korunması ve yönetimi konularında bilim ve sanat temelinde proje, uygulama, danışmanlık, kontrol ve denetleme hizmetleri veren kişi. Peyzaj mimari olmak istiyorsan bu yollardan geçmeliyiz eğitim sürecinde bilgi ile iyi donanmalı. Bu bağlamda meslek odalarımızdan ve meslek odalarımızın verdiği eğitim birimlerinden yararlanmalı” şeklinde konuştu. Âdem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *