ANASAYFA arrow right Güncel

Sığınmacılık çağdaş dünyanın en büyük sorunlarından biri

Sığınmacılık çağdaş dünyanın en büyük sorunlarından biri
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.09
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.09
"Herkesin zulüm karşısında başka ülkelere sığınma ve bu ülkelerce sığınmacı işlemi görme hakkı vardır."
STK’lar yaptıkları ortak açıklamada, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin 14/1 maddesinin sığınma hakkını, “insan hakkı” olarak değerlendirdiğini hatırlattı: "Herkesin zulüm karşısında başka ülkelere sığınma ve bu ülkelerce sığınmacı işlemi görme hakkı vardır."

Gaziantep’teki 17 akademik meslek örgütü ortak bir açıklama yaparak, Suriyeli sığınmacılara karşı girişilen linç kampanyasının yanlışlığına dikkat çekti. STK’ların ortak açıklamasında, “Dünyanın enerji kaynaklarına sahip olma isteğinden bir türlü vazgeçmeyen egemen güçlerin planları ve çıkan savaşlardan dolayı yerlerinden yurtlarından edilen insanlarla, onlara ev sahipliği yapan Gaziantepliler’in çatışmaları çok üzücü bir durumdur” denildi.

Açlık, yokluk gibi insani koşullardan
uzak yaşamaya çalışıyorlar
Ortadoğu coğrafyasında on yıllardır süren çatışmaların, savaş ve iç savaşların insanları çocuk-kadın, yaşlı- hasta demeden evlerinden, yurtlarından, ülkelerinden ettiğine dikkat çekilerek, “Dünyanın birçok yöresinde olduğu gibi Ortadoğu’da da sayıları milyonları bulan sığınmacılargözyaşı içinde yakınlarını kaybetmeleri yanı sıra açlık, yokluk gibi insani koşullardan uzak, yaşamaya çalışıyorlar.
Sığınmacılık çağdaş dünyanın en büyük sorunlarından biri olarak insanlığın önünde durmaktadır” denildi.
Sayıları yüzbinlerle ifade
edilen sığınmacılarla yaşıyoruz
“Sığınmacıların sığındıkları ülkelerde yaşama ya da barınma yerleri, dünyadaki genel eğilime göre, sınıra yakın yerler ve şehir dışlarında kurulan özel kamp alanlarıdır. Sığınmacıların bu alanlarda barınma, yemek ve sağlık gereksinimleri sığındıkları ülke ve Birleşmiş Milletler tarafından karşılanır” hatırlatmasına yer verilen açıklamada, “Gelişmiş birçok ülke bu insanlık dramına karşı göstermelik uygulamalar dışında gerçek çözümlerden uzak durmaktadır. Bu çerçevede Suriye Arap Cumhuriyeti’nde dört yıldır yaşanan iç savaştan kaçan bu ülke yurttaşlarına ülkemiz kucak açmıştır. Ülkemizde bu kucaklaşmanın yoğunlaştığı yerlerin başında sınır kenti olan Gaziantep gelmektedir. Bizler bu kent halkı olarak sayıları yüz binlerle ifade edilen;kamplarda kalan,kendi olanakları ile evlerde kalan,kayıtlı olan, kaçak durumunda bulunan gibi farklı statüleri olan sığınmacılarla birlikte yaşamak gerçeği ile karşı karşıyayız ve dört yıldır bu durum içindeyiz” denildi.

Toplumsal çatışma ve
kavgalar körükleniyor
Sivil toplum örgütleri, Suriye Arap Cumhuriyeti’nden ülkemize sığınanlara bu genel teamülün dışına çıkılarak, ülkenin dört bir yanında yaşama barınma olanağı tanınmıştır. Bu durum da kendi içindesığınmacıların işçi ya da işveren olma olanağını ortaya çıkarmıştır.Doğruluğu tartışmaya açık olan, özel kamplar dışında kentlerde kendi olanakları ile yaşamaya çalışmalarıberaberinde sorunları da getirmektedir. Geneli hukuk, güvenlik temelli olan bu sorunlar toplumlar arasında ne yazık ki çatışmaları, kavgaları hatta nefreti körüklemektedir” açıklamasında bulundu..


Ortak açıklamada ayrıca şu görüşlere yer verildi: “Bu kentin, bu toprakların insanı ırk, milliyet, mezhep, din, dil gibi farklılıkları bir ayrım değil, bir özellik olarak görür ve saygı duyar.
Bu insanları bu durumlara düşürenler, olayların düzelmesi ve tekrar evlerine ve yurtlarına dönmesi için hiçbir şey yapmadan dururken, kentimizde Suriyeli sığınmacılarla halkımız arasında yaşanan gerilimleri, kavgaları, çatışmaları üzülerek izliyoruz. Ayrıca unutulmaması gereken önemli bir konuda Türkiye Cumhuriyeti Devletinin demokratik hukuk devleti olduğu ve yasalarla yönetildiğidir. Bundan dolayıdır ki; bu ülkede yaşayan ve bulunan her birey Türkiye’nin yasalarına, kurallarına uymakla yükümlüdür.Bu durumun evrensel genel ve geçer bir kural olduğu da bilinerek haklar,özgürlükler ve davranışlar bu çerçevede değerlendirilmelidir.
Halkımızı bu durum için sağduyuya, sükûneteçağırırken, sayıları yüzbinleri bulan bu insanlar için de güvenlik, hukuk temelli tedbirler almaları için kamu tarafını dikkatli olmaya ve göreve davet ediyoruz.”
Açıklamada imzası bulunan meslek odalarının isimleri şöyle:
Gaziantep çevre mühendisleri odası
Gaziantep elektrik mühendisleri odası
Gaziantep barosu
Gaziantep diş hekimleri odası
Gaziantep eczacı odası
Gaziantepkilis tabip odası
Gaziantep gıda mühendisleri odası
Gaziantep harita kadastro mühendisleri odası
Gaziantep inşaat mühendisleri odası
Gaziantep jeoloji mühendisleri odası
Gaziantep kimya mühendisleri odası
Gaziantep maden mühendisleri odası
Gaziantep makina mühendisleri odası
Gaziantep mimarlar odası
Gaziantep serbest muhasebeci ve mali müşavirler odası
Gaziantep şehir plancıları odası
Gaziantep ziraat mühendisleri odası


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *