ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

200 tuhafiyeci mesleği bıraktı

200 tuhafiyeci mesleği bıraktı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.22
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.22
Ekonomik durgunluktan en fazla etkilenen kesimlerin arasında küçük esnaf ve sanatkâr bulunuyor. Büyük mağazalarda rekabete zorlanan esnafın, ekonomik krizin etkisinin artması ile dayanacak gücü kalmadı.
Ekonomik durgunluktan en fazla etkilenen kesimlerin arasında küçük esnaf ve sanatkâr bulunuyor. Büyük mağazalarda rekabete zorlanan esnafın, ekonomik krizin etkisinin artması ile dayanacak gücü kalmadı.
Daha önce Gaziantep Gaziler Mütercim Asımbey gibi yerlerde ve alışveriş merkezlerinin yoğun olduğu caddelerinde kiralık dükkân bulmak için yıllarca beklemek gerekirken, şimdi çok sayıda dükkanın camına satılık veya devren kiralık yazıları bulunuyor. Ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler sonunda küçük esnaf sayısının gün geçtikçe azalacağı ifade ediliyor.
Küçük esnaf yok oluyor
Tuhafiyeciler ve manifaturacılar da işsizlikten şikâyetçi. 6 ayda yaklaşık 200 tuhafiye ve manifaturacı esnafının mesleği terk ettiği belirtildi. İşsizlikten yakından esnaf, devletten düşük faizli kredi desteği istiyor. Esnafların huzursuz olduğunu söyleyen Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Odası Başkanı Mahmut Özsoy piyasadaki krizin esnafı olumsuz şekilde etkilemeye devam ettiğini belirtti.
Sanayicinin KOBİ kredisi ile desteklendiğini hatırlatan Özsoy, küçük esnafa verilen hiçbir devlet desteği yok. Esnaf kefalet kredisi kooperatifinden verilen kredinin maliyeti yüzde 100’e kadar çıkıyor. Esnaf sattığı maldan o kadar para kazanamıyor. Verilen kredinin faizi düşürülmeli. Yüksek faizli kredinin esnafa hiçbir fayda sağlayamayacağı gibi, aksine zarar verecek ve esnafı çökertecektir dedi.
BAĞ-KUR ve maliyenin esnafı borcundan dolayı icraya verdiğini söyleyen Oda Başkanı Özsoy, mevcut şartlar dikkate alınarak, esnafın borçlarının zamana yayılmasını ve taksitler halinde tahsil edilmesini kaydetti. Semt pazarları belge düzenine geçirilsin. Semt pazarları ve büyük marketler açıldığından bu yana esnafın işinin büyük oranda düştüğünü hatırlatan Özsoy, konuşmasına şöyle devam etti:
“Tamamen kontrol edilmeyen, uzak, gelişigüzel kurulan semt pazarlarında satılan malların karşılığında fiş verilmiyor. Belge düzeni diye bir şey yok. Aynı zamanda bunların odaya kayıtları da yok. İsteyen orada istediği kalitede malı satıyor. Soranlar, araştıran yok. Her gün, her iki ilçede 7 yerde ayrı ayrı semt pazarı kuruluyor. Bazen trafik felç ediliyor.
Olası bir yangın ve acil bir hasta olduğunda zararsız ve tehlikesiz çıkmak olanaksızdır. Biz semt pazarına karşı değiliz. İstenilen yerde açılsın, fakat belge düzenine uyulsun. Odaya kayıtları olsun. Haksız rekabete yol açmasınlar başka bir şey istemiyoruz. Özsoy, Antalya başta olmak üzere Türkiye genelinde birçok ilde semt pazarlarındaki Oda ve Maliye kaydı olduğunu ve bunlara da bir de semt pazarında çalışabilir üye kimlik verildiğini, aynı uygulamanın Gaziantep'te de yapılmasını istediklerini kaydetti.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *