Gaziantep’in yıllık kalorifer yakıtı kapasitesi 80 bin ton civarında ve 10 trilyon tutarında iken, kente standarda uygun 40 bin ton kalorifer yakıtı giriyor. Geri kalan 40 bin ton yakıtın kaçak olduğu ve sektörde milyarlarca liralık haksız kazanç elde edildiği belirtildi. Resmi kuramlara kaçak kalorifer yakıtı satarak sahte fatura düzenlediği için yargılanan Gaziantepspor Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan Süyür’ün bu satışlardan 1 trilyon civarında haksız kazanç sağladığı bildirildi.
Valilik, kalorifer yakıtı satın alacak tüm resmi kurumlara yazı göndererek, satın alınan yakıtlarla ilgili tüm faturaların incelenmesini ve sözleşmesi feshedilen ya da bayilik sözleşmesi olmayan firmalardan yakıt satın almamasını istedi. Bu arada geçtiğimiz yıl içerisinde resmi kurumlara kalorifer yakıtı satan ve sahte fatura düzenlemek suçundan yargılanan Erdoğan Süyür’ün firmasının kaçak yakıttan 1 trilyona yakın haksız kazanç elde etmesi, olayın boyutlarını gözler önüne serdi.
Kamu kurum ve kuruluşlarına kaçak ham petrol türevi kalyak satışı yapıldığı ve sanayi yakıtlarının kaçak rafinerilerde işlenerek düşük kaliteli kalorifer yakıtı haline getirildiğinin tespit edildiğine dikkat çeken yetkililer, “Resmi kurıımlara kalorifer yakıtı satan Çağlar Petrol’ün standart dışı kaçak kalorifer yakıtı satarak bu işlemler sırasında sahte fatura kullandığı belgelenmiştir. Olayın ortaya çıkmasından sonra sorumluların tutuklanması, kaçak yakıt sevkiyatının büyüklüğünü ortaya koymuştur. Geçtiğimiz yıl için yapılan incelemeler sırasında Çağlar Petrol’ün Kredi Yurtlar Kurumu Bölge Müdürlüğü ve Cezaevi gibi bazı kurumlara sattığı kalorifer yakıtının 212 bin 300 kilogramının rafineri çıkışlı, diğer kısmının ise kaçak olduğu tesit edildi. Söz konusu firmanın bu şekilde yalnızca geçtiğimiz yıl 300 milyarlık, toplam olarak da 1 trilyon civarında haksız kazanç sağladığı tahmin ediliyor” diye konuştu.
Kentin yıllık yakıt tüketim kapasitesinin 80 bin ton civarında olduğu, bunun yansını yasal olmayan yollardan giren ve standarda uygun olmayan kaçak yakıtların oluşturduğunu ifade eden yetkililer, yıllık 10 trilyonluk yakıt miktarının firmalar için iyi bir pazar olduğunu vurguladı.
Valilik tarafından kamu kurum ve kuruluşları uyarılırken, kamu düzenine ve ülke ekonomisine, can ve mal güvenliğine zarar veren akaryakıt kaçakçılığının önüne geçilmesi için önlemler artırılacak. Buna göre şehirlerarası akaryakıt yol güzergahlarında emniyet, jandarma, gümrük, vergi memurları tarafından kontrol ve uygulamalar yapılacağı, kontrollerde irsaliye, fatura gibi belgeler istenirken, bu belgelerin doğruluğunun denetleneceği ifade edildi.
Denetimlerin ilgili birimlerce müşterek yapılacağı gibi, ayrı ayrı da yapılacağını kaydeden yetkililer, kaçak yakıt alış satışını ve kente sokulmasını engellemek için birtakım önlemler alındığını açıkladı. Alınan tedbirler şunlar: “Kent sınırlan içerisinde kaçak rafineri kurulabilecek yerler ve tesisler (sanayi siteleri, bağ evleri, depolar vs.) güvenlik güçleri tarafından denetlenecek. Akaryakıt denetim komisyonunca, akaryakıt istasyonlarındaki denetimlere devam edilerek, kontroller sıklaştırılacak. Kamunun ihtiyacı olan akaryakıt, kal-yak alımlarında ihale şartnamelerinin hazırlanmasında gerekli özen gösterilecek. Alımlarda gerekli görüldüğünde yakıt örnekleri tahlil ettirilecek. Ödemelerde bayii faturası yanında, akaryakıt dağıtım firmasının da faturası istenilecektir. Güvenlik güçleri kaçak ham petrol veya kalyak tespit ettiğinde, Maliye ve Sanayi Ticaret Müdürlükleriyle iş birliği yapılacak. Kaçak ham petrolün karayolu güzergahı dışında deniz yolu ile de gelebileceği düşünülerek Adana, Hatay, Osmaniye güvenlik güçleri ile karşılıklı bilgi aktarımı yapılarak, kaçakçılık organizasyonlarının çökertilmesi için ortak operasyon ve çalışmalara ağırlık verecektir.”