Fuel-Oil satıcıları da krizden nasibini alırken, haksız rekabetle karşı karşıya olmasının sıkıntıyı artırdığı belirtildi. Geçen yıllara göre kalorifer yakıtı satışında yüzde 40’lık azalma oldu. Kentin 100 bin tonluk yakıt tüketim kapasitesi bulunurken bunun yüzde 60’ınm kayıt dışı satıcılardan karşılandığı vurgulandı. Gaziantep'te 25 tane kayıtlı fuel-oil bayi bulunurken, kaçak satıcı sayısının 250 civarında olduğu açıklandı.
Petrol ürünleri Fuel-Oil Bayileri Derneği Başkanı Mustafa Kısacık, kalorifer yakıtı fiyatlarının pahalı olmasının yanında devam eden kriz nedeniyle sezonun sönük geçtiğini, standart dışı yakıtların yarattığı haksız rekabetin piyasayı olumsuz etkilediğini bildirdi. Gaziantep’in kalorifer yakıtı tüketim kapasitesinin 100 bin ton civarında olduğunu ifade eden Kısacık, korsan çalışanların haksız rekabet yarattığı gibi standart dışı yakıt satarak tehlike yarattığına dikkat çekti. Kısacık, “Bölgemizde en fazla kaçak yakıt satılan kent Gaziantep. Bunun başlıca nedeni ise sanayi kenti olmamız. Kaçaklar denetleniyor, fakat baş edilemiyor. Dernek olarak zaten bizim yaptırım gücümüz yok. Resmi daireler, vatandaşlar, kurum ve kuruluşlar satın aldıkları yakıtın standarda uygun olup olmadığına dikkat etsin, faturasını istesin. İrsaliye, bayilik sözleşmesi aransın” dedi.
Gaziantep’in yakıt tüketim kapasitesinin aslında 25 firma için yeterli olduğunu, fakat kayıt dışı çalışan sayısının fazla olması nedeniyle kayıtlı esnafın çok düşük miktarda satış yapabildiğini hatırlatan Kısacık, verginin çok yüksek olmasından da yakındı. ATV oranlarının kesinlikle düşürülmesini isteyen Mustafa Kısacık, “Akaryakıtta vergi çok yüksek. Bu vergilerle satış yapmak mümkün değil, zaten satış sürekli düşüyor. Dövizin düşmesi karşısında, akaryakıtın ucuzlaması gerekiyor. Devlet vergiyi artırıyor, o zaman ucuzluğun halka yansıması engelleniyor. Sektörde daralma hızla sürüyor. Kayıtlı esnaf işyerini kapatma noktasında. Petrolün yüzde 90T ithal olmasına rağmen kendi petrol rezervimizden faydalanamıyoruz. Fiyatlar yüksek olduğu için insanlar daha ucuz olan standart dışı yakıta yöneliyor. 15 Nisan’da bitmesi gereken sezon bu yıl Mart ayında kapandı. İnsanlar ısınmadan tasarruf etti. Çoğu kaçak elektrik kullanıyor” diye konuştu.
Petrol Ofisi’nin özelleşmesi nedeniyle ihalelere diğer bayilerin de girebildiğini söyleyen Kısacık, “Daha önce ihalelere yalnızca Petrol Ofisi bayisi olanlar girebiliyordu. Bu zorunluluk kalktı. Bundan böyle tüm ihalelere diğer firmaların bayisi olanlar da girebilecek. Artık Petrol Ofisi Bayisi olma şartı aranmayacak” diye konuştu.