Türkiye’nin dünyadan kopuk yaşadığını söyleyen GTO Meslek Komitesi Üyesi Cengiz Çağlar, “Türkiye Avrupa’nın dışında olamaz” dedi. Çağlar, dünya ile iç içe olmak için Avrupa Birliği’ne girmek gerektiğine dikkat çekerek, Kürtlere belli hakların verilmesinden korkmamak gerektiğini söyledi. Çağlar, "Güçlü Türkiye yaratmak için askeri harcamaları kısıp teknolojiye ve ihracata ağırlık vermek gerek" diye konuştu.
Avrupa’nın değer yargıları ve demokrasi anlayışı ile bizimkilerinin bir olmadığını ifade eden Çağlar, Avrupa'yı ne kadar tanırsak anlayış şeklimizin de Avrupalıya o kadar yakın olacağını savunurken, “Bazı kesimler AB’ye bilerek veya bilmeyerek karşı çıkabilir. Belki de özünde karşı değil, ama kendi parti politikalarının çürümeye başladığını fark edenler şovenizm silahına yapışıyor. Yoksa özünde onlar da AB’yi istiyor. Onların bu tutumu Türkiye’ye zarar veriyor. Türkiye’nin AB’ye bir an önce girmesine engel oluyorlar. Zarar verdiklerini kendileri de biliyorlar. Ülkenin menfaatleri AB’nin yanında, fakat bazı kesimler özeli genele değişip kendi menfaatleri doğrultusunda politika yapıyor” dedi.
Avrupa’da 12-13 ülkenin yan yana gelerek güç birliği oluşturduğunu, böylece ekonomik menfaat ve imkanların genişleyerek büyüdüğünü ifade eden Çağlar, AB için ileri sürülen uyum yasalarının mutlaka çıkarılması gerektiğini, Avrupa’nın bizi bizden çok düzeltmek istediğini vurgularken, AB’nin ileri sürdüğü Kürtçe eğitim ve TV’nin demokrasi için olması gerektiğini vurguladı.
Çağlar, “Bazı şeyleri hazmedemiyoruz. Demokrasi herkes için geçerlidir. Türkiye nüfusunun üçte biri Kürt. O nedenle belli hakların bu insanlara verilmesinden korkmamak gerek. Bunu AB söylediği için zorumuza gidiyor. Aslında bizim yapmamız gerek. Demokrasi, insan haktan, eğitim, milli gelirden kişi başına düşün pay, yaşam standardının yükseltilmesi gibi konularda gerekeni yapmalıyız. Yasaları daha demokratik hale getirmeliyiz. Bunları yapmaktan korkmamalıyız. Oyunu kuralına göre oynamalıyız. Örneğin bugün UEFA futbol maçları yapılıyor. Katılan takımlar UE- FA’nın belirlediği kurallar çerçevesinde maç yapıyor, ona uyuyor. Bizim ülkemizde böyle oynanmıyor diyemezsiniz. Orada bizim kurallar geçmez” diye konuştu.
Avrupa’nın, Türkiye’nin sınırı olduğunu ve bu nedenle orada muazzam bir iş ve ekonomik potansiyel bulunduğunu hatırlatan Cengiz Çağlar şunları söyledi: “Her alanda güçlü bir Türkiye için askeri harcamaların kısılarak teknolojiye ağırlık verilmesi gerek. Belki bunu Türkiye’de çoğu insan söylemek istiyor, ama söyleyemiyor. Teknolojiyi geliştirip ihracat ağırlık vermeliyiz. İnsanlar belindeki silahla değil, ekonomik gücü ve kafa yapısı ile güçlü olur. O zaman güçlü Türkiye’den bahsedebiliriz. Örneğin İran ve Irak güçlü bir orduya sahip. Ama ekonomik güçleri yok” dedi.