Triko ve tekstilden sonra Türkiye'deki üretimin yüzde 50'sini karşılayan ayakkabı sektörü de krizden nasibini aldı. Sektörde üretim yüzde 20'ye kadar düşerken, birçok atölye ve iş yerleri kapandı. Yurt içi ve yurt dışına satış yaptıklarını belirten Ayakkabıcılar Odası Başkanı Bülent Aksin, iki yıldan beri devam eden krizden sektör olarak çok etkilendiklerini belirterek, firmaların üretim kapasitesini üçte bire kadar çektiğini, birçoğunun da varlığını sürdürme çabasında olduğunu açıkladı.
Ekonomik krizi bu yıl atlatmayı umduklarını, ancak koşullar değişmediği için beklentilerinin boşa çıktığını söyleyen Aksin, “Krizle yaşamaya alıştık. Ancak bunun 2 yıl devam etmesi esnafı zor durumda bıraktı. Üretim kapasitemiz çok düştü. Yüzde 20 kapasiteyle çalışıyoruz. Şu sıra sezon olmadığı için üretim yüzde birlerde seyrediyor, çoğu işyeri kapalı. Çalışanların amacı da piyasa ile ilişkileri koparmamak. Kriz nedeniyle bu yıl 400 atölyeden 50’si kapandı” dedi.
Halen Odaya kayıtlı 2 bin üye varken, aktif çalışan sayısının bin civarında olduğunu hatırlatan Aksin, bunlardan 400’ünü-n imalatçı olduğunu belirterek, sektörün normal kapasitede çalışması halinde yaklaşık 20 bin ailenin geçimini kazandığını açıkladı. Bülent Aksin sözlerine şöyle devam etti “Bir yandan sezon değil, diğer yandan iş yok. Esnaf ne yapacağını şaşırdı. Sıkıntılar yetmiyor gibi bir de SSK primlerini artırdılar. Zaten para kazanamıyoruz, bu şartlarda yüksek primleri nasıl ödeyelim? Esnaf çok zor durumda. Malzemenin yüzde 80’i ithal olduğu için dolar bazında fiyatlar sürekli artıyor. Artışlar maliyete yansıyor. Esnaf daha ayakkabıyı üretmeden malzeme 2- 3 kat zamlanıyor. İş yapılacağı kalmadı. Güvenli müşteri bulmakta zorluk çekiyoruz. Çek ve senetler geri dönüyor ve esnaf çok sıkıntı çekiyor.
Gaziantep’te günde 40 bin çift ayakkabı üretildiği, ancak sezon olmadığı için üretimin çok düşük seyrettiği hatırlatılırken, Aksin, “Türkiye genelinde yılda 270 milyon çift ayakkabı üretiliyor. Gaziantep’teki tüm atölyelerin tam kapasite çalışması halinde bu rakamın yüzde 50’sini karşılayacak kapasiteye sahibiz. Ancak tam kapasite çalışamıyoruz. Atölyeler kriz nedeniyle düşük kapasiteyle çalışıyor” dedi.
Sektörde kalifiye eleman sıkıntısı olmadığı, bu nedenle de kaliteli üretim yapıldığı belirtilirken, Gaziantep imalatı ayakkabının İstanbul üretiminden sonra ikinci sırada geldiği, tüketicinin Gaziantep üretimi ayakkabıyı tercih etmesi önerildi.