Ekonomik krizin en çok etkilediği sektörlerden birini de finans sektörü oluşturuyor. Kriz öncesinde Gaziantep’te şube açmak için birbiriyle yarışan ve kentin en güzel kavşaklarında aylık 10 bin-20 bin dolara yer kiralayarak yine milyarlarca liraya dekorasyon yaptıran bankalar birbiri ardına kapandı.
Bir dönem şube sayısı 79’u bulan bankalardan, Etibank, Sümerbank, Demirbank, Türk Ticaret Bankası, İktisat Bankası, Kent-bank, Yaşarbank. Sümerbank, Esbank, Körfez-bank, İnterbank, Sitebank fona devredilirken, MNG Bank, personeli tarafından hortumlandığı için şubesini kapattı. İnterbank, Etibank ve Esbank, İnterbank’ın Maarif Kavşağımdaki şubesinde bir arada çalışıyor. Körfezbank ile birleştirilen Osmanlı Bankası ise şimdi Garanti ile birleşme hazırlığında. Fona devredilen Sitebank ise satıldığı için yakında Novabank olarak tabela değiştirecek.
Bankaların fona devriyle birlikte büyük bir sıkıntıya giren banka personelinin çoğu işinden olurken, geriye kalanlar da görevlerine ne zaman son verileceğinin endişesi içinde çalışmalarını sürdürüyor. Kapatılan bankaların birleştirilmesi kapsamında en ilginç görüntü, İnterbank şubesinde yaşanıyor. Bu bankanın Maarif Şubesinde İnterbank, Etibank ve Esbank'ın müdür ve memurları aynı anda çalışıyor. Şube girdiğinizde sağınızda bir banka, solunuzda bir banka, karşınızda ise bir başka banka ile aynı anda iş yapma imkanınız doğuyor.
Özellikle fona devredilen bankalarda artık bankacılık işlemlerinin tamamen sona erdiği, müdüründen memuruna yapılan tek şeyin bankaların geri dönmeyen paralarının tahsili ile uğraşmak olduğu ifade ediliyor. Bu bankaların tüm personelinin, finansal kredi, bireysel kredi ve kredi kartlarından geri dönmeyen paraları takip ettiği ve birçok dosyanın icralara intikal etmesine rağmen, para tahsilatında başarı sağlanamadığı bildirildi. Özellikle kredi kartlarında inanılmaz bir sıkıntı yaşandığını vurgulayan görevliler, temerrüt faizleri yüzünden kredi kartı borçlarının ödenmesinin imkansız hale geldiğini vurguladı.