Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü’nün, Hemofili hastalarına fazladan ilaç yazarak devleti zarara uğrattığı gerekçesiyle zimmet çıkardığı Dr. Hüseyin Nazım Kankılıç’ın malvarlığına ihtiyati tedbir konuldu. Dr. Kankılıç’ın mal varlığı araştırmasında fazla bir şey çıkmadı(!) Dr. Dalkıçıl’ın yalnızca 13 dairesi, iki otomobili, iki arsası ve bir bankanın kasasında bir kilo altını ile 4 bin dolar parası varmış. Dr. Dalkılıç, dün Sabah’ın sorularını yanıtlarken, “Yazılanların hepsi fasarya, benim kimsenin parasına ihtiyacım yok” dedi.
Gaziantep Devlet Hastanesi’nde görev yaptığı sırada ilaç yolsuzluğuna karıştığı iddia edilen Dr. Kankılıç hakkında Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan müfettiş soruşturması sonunda usulsüz ilaç yazarak, 424 milyar lira haksız kazanç elde ettiği ve 270 milyar lira faiz ile birlikte devletin 694 milyarını zimmetine geçirdiği anlaşıldı. Emekli Sandığı’nın bu parayı hastanenin ödeneğinden kesmesi üzerine, Sağlık Bakanlığı paranın doktordan tahsili için Valilik Muhakemet Müdürlüğü kanalıyla yeni bir dava açtı. Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Mehmet Özdal, “Kankılıç o dönem de bizim personelimiz olduğu için ödeneğimizden kesilen bu parayı kendisinden yeniden istiyoruz” dedi.
Dr. Kankılıç hakkında Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtıklarını belirten Başhekim Özdal, “Şimdi hastanemizle bir ilgisi yok. Bizde 4 yıl görev yaptı. Bu süre içerisinde bazı hemofili hastalarına fazladan ilaç yazdığı gerekçesi ile hakkında Emekli Sandığı müfettişleri tarafından bir soruşturma yapıldı. Bu soruşturma sonucunda 400 milyar lira civarında bir zimmet çıkarıldı ve bu para daha sonra faizi ile birlikte 700 milyar civarında olup hastanemizde çalıştığı için döner sermayemize ödettirildi. Ancak durumun Valiliğe bildirilmesinden sonra Muhakemet Müdürlüğü tarafından bu para tekrar doktordan talep edildi. Bu nedenle de Kankılıç’ın başta maaşı olmak üzere tüm mal varlığına ihtiyati tedbir konuldu” dedi.
Olayla ilgili olarak hazırlanan iddianameye göre, Kankılıç’ın Hemofili hastası Mustafa Onkur’a Gaziantep Devlet Hastanesi’nde dahiliye uzmanı olarak görev yaptığı sırada tedavi uyguladığı ve 1.12.1999-22.5.2000 tarihleri arasında bu hasta adına düzenlenen 31 adet reçetede Mustafa Onkur adına “Faktör 8” ilacı yazıldığı, bunun yanı sıra Mustafa Onkur’un hastanede yatmadığı halde yatarak tedavi görüyormuş gibi gösterildiği ortaya çıktı. Hastanın Dr. Nazım Kankılıç’ın izni ile haftanın birkaç gününde dışarıda olduğu halde, çoğu zaman yatış işlemlerini yaptırdığı halde reçetesini alarak gittiği, hasta dosyasında ise ağır kanamalı, aciliyeti ve önemi yüksek kanamalı hasta diye gösterildiği görüldü.
Doktor orderlanndan yazılı olan miktarlarda “Faktör 8” ilacının bu hastaya kullanılmasının mümkün bulunmadığı, Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi ve Ankara Numune Hastanesi’nde alınan görüşlerden Gaziantep Devlet Hastanesi’nde yatarak tedavi görüyormuş gibi görüldüğü dönemlerde Mustafa Onkur’a uygulandığı söylenen faktör 111 miktarlarının uygulanmayacak ölçüde aşırı dozlar içerdiği bildirildi. Bu dönem içerisinde Dr. Kankılıç tarafından toplam 6 tedavi için Mustafa Onkur’a 2.337.500 ünite “Faktör 8” yazıldığı, parasal tutarı itibariyle ilacın yaklaşık 914 milyar 044 milyon olarak fatura edildiği, Mustafa Onkur ‘un ise bu reçeteleri Adana’da eczacılık yapan Ergin Özaltın’ın eczanesinden temin ettiği belirtildi.
İddianamade Dahiliye 10 servisinde Dr. Kankı-lıç’la görev yapan hemşire Gülsevin Öztürk’ün de doktorun gerekli gördüğü ilaçları orderlara yazarak hastaya uygulanması ve hemşire tedavi defterine de yazması gerektiği halde Mustafa Onkur’un tedavisi sırasında uygulanan “Faktör 8”’lerin hiçbirini hemşire tedavi defterine kaydetmediği, “Faktör 8” miktarının uygulanması sırasında doktor orderlarında yazılı olan miktara uygun olup olmadığını kontrol etmediği bildirildi. Öte yandan Mustafa Onkur ve Mehmet Ramazan Onkur hakkında da Gaziantep Ağır Ceza Mahkemesi’nde Dolandırıcılık suçundan kamu davası açıldığı, Eczacı Ergin Özaltın hakkında ise Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğu öğrenildi.