CHP İl Sağlık Komisyonu tarafından Dumlupınar Mahalle Evi’nde sürdürülen sağlık seminerinde Bulaşıcı Hastalıklarla ilgili olarak mahalle halkı bilgilendirildi. Seminere katılanlara bilgi veren Dr. Ege Oruç, insanların bulaşıcı hastalıklar karşısında dikkatli olmalarını söyledi. Kirlilikten ileri gelen ve çok yaygın olan bulaşıcı hastalıkların başında Tifo, Burusella, dizanteri ve sarılık geldiğini ifade eden Dr. Ege Oruç, seminerde bulaşıcı hastalıklardan korunma yollarını da anlattı.
Tifo, kirli sulardan iyi pastörize edilmemiş kaynamamış sütlerden oluştuğunu ve insanlara bu yıllarda bulaştığını ifade eden Oruç şunları söyledi: “Tifo her mevsim görülür. Özellikle kanalizasyon ve su sistemlerinin olmadığı bölgelerde daha çok bulaşıcı özelliğe sahip bir hastalık çeşididir. Tifodan korunmanın en basit yolu suları temizlemektir. Yani kaynamış su, süt içmek, süt ve süt ürünlerini iyi pastörize ederek bu hastalıktan korunabiliriz. En önemlisi ellerin yakınması. Çünkü bunlar dışkı-oral yolla bulaşıyor. Ttifonun tedavisi uzun bir ilaç yöntemiyle oluyor.”
Dizanteri’de aynı şekilde kirli sular ve pastörize edilmemiş yiyecekler ve içeceklerden, pis sularla sulanmış sebze ve meyvelerden bulaştığını kaydeden Dr. Ege Oruç, “Maydanoz, nane ve diğer sebzelerden bulaşabiliyor. Korunma yolları ilaçla. Ancak sebze ve meyvelerin iyi yıkanmasıyla da sağlanıyor” dedi.
Burusella (peynir hastalığı) insanların ateşinin yükselmesi, eklem ağrısı, vücuttaki kırgınlık hastalığın belirtileri olduğunu söyleyen Dr. Ege Oruç, “Bu hastalıktan da korunmanın tek yolu sütü kaynatmak. Pastörize etmek. Gaziantep'te bu hastalık pek fazla görünmüyor. Özellikle biraz doğuya yöneldiğinde hastalığın istatistik sayısı oldukça fazla” şeklinde konuştu.