14 ülkenin büyükelçi, müsteşar, başkatip, maslahatgüzar ve başkonsolosundan oluşan 20 kişilik heyet GAP’ı yerinde görmek için bölgeye geldi. Heyet ilk durak Gaziantep’te hafta sonu incelemelerde bulundu. Bu kentin sanayi ve kültürel bakımdan gelişmiş olduğunu düşünmüyordum. Ancak buraya gelerek Gaziantep’i daha iyi tanıdım ve gerçekten hayran kaldım” şeklinde konuştu.
Brifingte konuşan OSB Başkanı Akif Ekici, dünya üzerinde son yıllarda en çok konuşulan kavramın küresellik olgusu olduğunu ifade ederken, “Ortaya çıkış nedenleri, etkileri ve yaygınlığı ile ele aldığımızda küreselleşmeyi yok saymak veya karşı çıkmak mümkün değil. Küreselleşme ile birlikte oluşan yeni dünya düzeni; din, dil, ırk, etnik yapı gibi farklılıkları alt kriterler olarak kabul ederken, üretim ana faktör olarak benimsenmiştir. Ürettiğiniz sürece güçlüsünüz ve bu gücünüzü koruyabildiğiniz sürece varsınız. Güçlü olmak ve varlığını sürdürebilmek, küresel dünyanın içinde olmakla eşdeğerdir. Bugün 5 kıtadan 15 ülkenin temsilcisini Gaziantep’te bir araya getiren nedenler de aynı kavrama olan inançtır” dedi.
Türkiye’nin bugün, bu kaçınılmaz süreçte kendine iyi bir yer edinmenin mücadelesini verdiğini söyleyen Ekici, “Yeni dünya düzeninde hedeflenen değerlere doğru ve emin adımlarla yol alan Türkiye, örgütlü toplumun artan gücüyle, dış dünya ile iletişimiyle, genç nüfusuyla ve geçtiğimiz yüzyılda geliştirdiği sınai ve ticari üretim kültürüyle küresel dünyanın vazgeçilmez bir ülkesi haline gelmiştir. Gaziantep bu anlayışı çerçevesinde Türkiye için aynı değer ve öneme sahiptir” şeklinde konuştu.