AB kapısındaki Türkiye’nin hastaneden idare edilir hale getirilerek aciz duruma düşürülmesine tepkiler artarken, iktidar ortaklarının bu duruma seyirci kalması Ecevit’e ve ülkeye haksızlık olarak değerlendirildi.
Başbakan Bülent Ecevit’in hastalanması nedeniyle ülke yönetiminin hastaneden yürütülmesinin Türkiye için sağlıklı bir gidişat olmadığını söyleyen DİSK Bölge Temsilcisi Muzaffer Subaşı, “Partiler arası denge olayından dolayı görevini yapamayacak duruma gelen bir Başbakan’a koalisyon ortakları da ses çıkarmıyor. Türkiye erken bir seçim yaşar korkusuyla iş geçiştiriliyor. Böyle yapmakla iyi yaptıkları söylenemez. Çünkü Türkiye’nin şimdi ekonomi ve istihdam yönünden bir dinamizme ihtiyacı var. Başbakan hasta olduğu için bu gerçekleşmiyor” dedi.
İnsanın yaşlanıp hasta olduğunda performansının doğal olarak düştüğünü söyleyen Subaşı, “Ecevit, bir zamanlar İnönü’ye artık yaşlandın, çekil derken sağlığını gerekçe gösteriyordu. Şimdi aynı şey kendisi için geçerli. Türkiye’nin dinamizme ihtiyacı var. Kendisini sevip sayıyoruz, ancak sağlığından dolayı bu işi daha fazla götüreceğine inanmıyoruz” şeklinde konuştu.
CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mehmet Atar, Türkiye’nin böyle bir yönetimi hak etmediğini belirterek, “Ecevit 78 yaşında ve sağlıklı değil. Kendisine acil şifalar diliyoruz ama bir an önce işi devretmesi lazım’” dedi. Atar, “Türkiye’nin ekonomisi pamuk ipliğine bağlı. En ufak olumsuzluktan etkileniyor. Döviz piyasasındaki istikrarsızlık çok kötü. Bundan sanayici, işçi ve memur her kesim rahatsız. Tüm olumsuzluklara rağmen hükümet ortakları olaya ilgisiz kalıyor. Dağılmaktan korkuyorlar ve erken seçime gidilmesinden rahatsızlar. Çünkü iktidar ortaklarının olası bir seçimde yeniden parlamentoya dönmesi imkansız. Kamuoyu araştırmaları bu partilerin barajın altında kalacağını gösteriyor” dedi.
Saadet Partisi İl Başkanı İrfan Çelikaslan, Başbakan Bülent Ecevit’in artık kendisini taşıyamaz durumda olduğunu ve çekilmesi gerektiğini açıkladı. Demokratik ülkelerde böyle bir durumda doktorların kararıyla bile görevden el çektirildiğini söyleyen Çelikaslan, “Fakat ülkemizde anlaşılmaz bir tavırla Ecevit’in üzerine gidiliyor. Böyle yapmakla aslında hem Ecevit’e, hem ülkemize haksızlık yapılıyor. Son birkaç günden beri ekonomi karman çorman oldu. Döviz piyasasındaki yükseliş ürkütüyor. Bunlar ülkemiz için ciddi şeyler. Bir yandan Cumhuriyet tarihinin en ağır krizi yaşanıyor, diğer yandan Başbakan’ın hastalığı bu krizi daha da derinleştiriyor. Demokrasilerde çare tükenmez diyoruz, o halde Başbakan görevini bırakmalı. İktidar ortakları arasında geçici bir Başbakan belirlensin ve seçim kararı alınsın. En doğrusu en kısa zamanda seçime gitmektir. Başbakan bunu yapmalı” dedi.
Çelikaslan, Başbakana acil şifalar dilediklerini de sözlerine ekledi. Türkiye’nin ekonomik ve siyasal yönden çok büyük sorunları olan bir ülke olduğunu belirten HADEP İl Başkanı Abdullah İnce, ülkenin 30 yıldır başkanlık diktatörlüğü kuran yaşlı siyasetçiler tarafından yönetildiğini ifade etti.
İnce, Türkiye’deki sorunların çözümü için değişim ve dönüşümün şart olduğunu, bunu sağlamak için de yaşlı siyasetçilerinin yerlerini gençlere bırakması gerektiğini kaydetti, ince, 1999 seçimleri sonucunda halkın iradesinin mecliste tam olarak yansıtamadığına dikkat çekerek, “Barajın yüksek olması, seçim imkanlarının bazı partilere fazla tanınması ve muhalefet partilerine verilmemesi, eşit olmayan ve adaletsiz bir seçimden sonra bu hükümet oluştu. Hükümetin 2004 yılındaki seçimlere kadar Türkiye’yi götüremeyeceği zaten kuşkuluydu. Hükümet bugüne kadar hiçbir sorunu çözememiştir. Bu hükümet ekonomiyi Dünya Bankası ve IMF’ye, demokrasiyi de Avrupa Birliği’ne teslim etmiştir” şeklinde konuştu.