Ekonomik krizle birlikte icra ve haciz işlemlerinde yüzde 70 civarında artış kaydedildiği vurgulanırken, yediemin depolarının evlerden ve işyerlerinden kaldırılan trilyonlarca liralık eşya ile dolduğu kaydedildi.
Esnaf ve sanayici, büyük sıkıntı içerisinde ayakta kalmaya çalışırken, ödenemeyen borçlar yüzünden her gün onlarca ev ve işyerinden eşya kaldırılırken, ekonominin iyiye gitmeye başladığı yolunda yapılan açıklamaların haksız ve yanlış olduğunu belirten yedieminler, “Bize gelen eşya miktarı azalmaya başlarsa, ekonomi düzelmeye başlıyor diyebiliriz. Ama, her gün onlarca ev ve işyerinin eşyası depolara atılarak insanlar mağdur ediliyor. Gelen eşyaların yüzde 80-90’ı burada kalıyor. İnsanların ne borcunu ödeyecek, ne de gelip yediemin parasını verecek gücü yok. Bu durumda ekonomi iyiye gidiyor demek, bu insanlara çok büyük haksızlıktır” diye konuştu.
Vatandaşın ekonomik krize kadar böyle bir olayla karşılaşmadığı için haciz işlemleri sırasında çok mağdur olduğuna tanık olduğunu belirten bazı yedieminler, “Vatandaş evindeki eşyanın kaldırılması sırasında paniğe kapıldığı için, daha sonraki safhanın ne olacağını bilemiyor. Yediemine teslim edilen eşyaları almak için borcunu ödemiş olması yetmiyor. Bir de bize depo ve kira bedeli ödemesi lazım. Para bulma imkanı olan çok azı borcunu ödeyip mallarını geri alabiliyor. Ama çoğunluk ödeyemiyor. Şu ana kadar da icra ve haciz işlemlerinde herhangi bir azalma söz konusu değil. Kenar semtlerdeki bütün depolarımız dolu” diye açıklamada bulundu.
9 Yıllık yediemin Süleyman Uçar, “Kriz sonrası, bankalar, GASKİ, SSK, TE-DAŞ, Telekom, BAĞ-KUR alacakları dolayısıyla vatandaş icralık oldu. Şahıs alacaklarından çok devlet alacakları daha fazla. Krizle birlikte hacizlerde yüzde 70 artış oldu. İcra sonrası eşyası yediemine düşen ve ödeyecek duruma gelen vatandaş tekrar gelip malını alıyor. Gücü olmayan sormuyor bile. Sorsa da zaten eline bir şey geçmiyor. Biz-deki eşyalar daha sonra açık artırma usulü ile icra müdürleri tarafından satışa çıkarılıyor” diye konuştu.