ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Ekonomiye taze kaynak

Ekonomiye taze kaynak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.53
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.53
İhracatçıların Irak’tan alacağı konusunda, GTO’nun hazırladığı formül hükümet tarafından uygulamaya konuldu.
İhracatçıların Irak’tan alacağı konusunda, GTO’nun hazırladığı formül hükümet tarafından uygulamaya konuldu. Böylece yalnız taşımacılıktan 60 trilyon lira gelir elde edilecek ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan 300 bin kişi ekonomik açıdan rahatlayacak.
40 firma 100 milyon dolar alacaklı
Irak’a gıda maddesi satan ihracatçılara 1,5 yıldan bu yana alacakları ödenmiyor. Firmaların yaklaşık 100 milyon dolar alacağı birikirken, Irak parasızlıktan borçlarını ödeyemediğini bildiriyor. Irak'tan alacaklı olan firmaların, ortak olacağı bir şirket kurulacak. Şirkete ilk etapta Halk Bankası tarafından 10 trilyon liralık bir kaynak aktarılacak. Diğer taraftan da TÜPRAŞ Irak'tan 8 milyon ton kadar Fuel Oil alacak. TÜPRAŞ, ithal edeceği akaryakıtın parasını da Irak yerine, Irak'tan alacaklı olan firmaların kuracağı şirkete verecek.
Bakan Yılmaz, “Bölge ekonomisi canlanacak”
Devlet bakanı Mustafa Yılmaz, “Irak’ta yapılacak anlaşma sonucu, bölgede taşımacılık sektörünün yeniden canlanacağına dikkat çekerken, “Bu olay Güneydoğu paketi kadar, hatta daha önemlidir. Taşımacılık sektörünün canlanması, tüm sektörleri etkileyecektir” diye konuştu.
Gaziantep Ticaret odası Başkanı Mehmet Aslan, ise ihracatçıların firmalardan alacaklarının ödemesi konusunda hazırlanan formülün uygulanması ile 300 bin kişiye iş imkânı doğacağını bildirdi.
Aslan, “Sadece nakliye bedeli olarak 60 trilyon lira gelir elde edilecek. Diğer taraftan ayda 15 bin kamyon çalışacak. Her kamyonun 20 kişinin ekonomik durumunu etkileyeceği düşünülürse, bu olayın 300 bin insana faydası olacak. Buna katkısı olan tüm yetkililere teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Diğer taraftan Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Selman Çelikadam ise, bu kararın yıllardır sefalet içerisinde olan şoför esnafının, önemli ölçüde rahatlamasını sağlayacağını savundu. Körfez krizi sonrası geçimini kamyonculuk ve tankercilik yaparak kazanan, on binlerce insanın, taşımacılığın durması nedeniyle, açlığa mahkûm edildiğini belirten Çelikadam, “İhracatçıların alacağı Fuel Oil olarak tahsilini öngören yöntem, bölgede taşımacılık ve buna bağlı olarak çok sayıda iş kolunun ayağa kalkmasını sağlayacak” dedi.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *