Önümüzdeki ay başında yapılacak SSK prim artışının insafsızlık olacağını belirten SMMMO Başkanı Bayram Hamiş, “Türkiye’de şu an uygulanan vergi ve prim sistemine göre kayıtsız çalışanlar çok karlı. Ülkemiz adeta kayıt dışı çalışanların cenneti durumunda. Böyle bir sistemde, kayıtlı çalışanların kayıt dışılarla rekabet etmesi mümkün değil. Ortaya haksız rekabet çıkıyor. Parayı kayıt dışılar kazanıyor. Bunun önüne geçilmesi gerek” dedi.
Hamiş, Türkiye’nin henüz yüksek oranda vergi ve SSK primleri ödeyecek güçte olmadığını hatırlatarak, şunları söyledi: “Acil olarak yapılması gereken 1.1.2003 tarihinden itibaren belgesiz alış-verişler kaldırılmalı. Sistem bu uygulamaya hazır olmayabilir, ama ekonominin düzelmesinde en önemli etkenlerden biri bu, mutlaka yapılması gerek. Vergi oranlan yüksek tutulursa, insanlar vergisini ödeyemez, terkini verir, devlet de aldığı borçlan geri ödeyemez. Bu sıkıntıların olmaması için, ekonomi kayıt altına alınmalı. Vergi oranlan ve SSK primleri mutlaka aşağıya çekilmeli. Böyle olunca üretim, istihdam ve yatırım artar. Ayrıca bankalar, yatırımcıya düşük faizli ödeme kolaylığı tanıyarak, kredi imkanı sağlamalı, yatırımcıyı teşvik etmeli. Bunlar yapılırsa, borçlar ödenebilir ve ekonomi rahatlar.”
Vergi ve SSK prim oranlarının sürekli artırılmasının, kayıt dışını teşvik etmekten başka bir işe yaramadığını belirten Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Haşan Aktaş, “Özellikle yaşanan kriz ortamında, SSK primlerini artırmak son derece yanlış. Devlet primleri sürekli artırmakla kazanmıyor, aksine kaybediyor. Sürekli vergi verenin, sigortalı işçi çalıştıranın üzerine gidiliyor. Bu doğru değil. Böyle olunca insanlar kayıt dışına yöneliyor, çünkü başka seçeneği yok. Kayıt dışı artınca üretim ve istihdam da olumsuz etkilenir. Ardından piyasada ekonomik ve sosyal sıkıntı baş gösterir. Toplum da büyük bir huzursuzluk meydana geliyor. Tüm bu olumsuzlukların oluşmaması için, vergi ve SSK prim sistemi kesinlikle değişmeli” dedi.
Verginin, devlet için kaçınılmaz gelir olduğunu ifade eden Aktaş sözlerine şöyle devam etti: “Vergi, verenden değil, iş yapan, üretim yapan herkesten gücü oranında alınmalı. Yalnız kayıtlı mükelleften vergi almak yanlış ve adaletsizliktir. Vergi oranlarını artırarak vergi verenin mevcut yükünü daha da ağırlaştırmak, o insanları kayıt dışına yöneltir. Devlet yalnızca verenden değil, gücü olan herkesten vergisini makul oranda tahsil etmeli. İnsanları mağdur etmemeli. Gerekli önlemler alınmazsa, kayıt dışı artar ve ekonomide rahatlama olmaz.”
Türk İş İl Temsilcisi İzzet Özcan, SSK prim oranlarının artırılmasına karşı olduklarını belirterek, hükümetin vurdumduymaz bir tavırla ülkeyi yönettiğini ifade etti. Gaziantep’te çalışan 100 bin insandan en az 60 bininin sigortasız olduğuna dikkat çeken Özcan, “Hükümetin ne yapmak istediğini anlamıyoruz. Zaten yüksek olan SSK primleri nedeniyle işveren sigortalı işçi çalıştırmaya yanaşmıyor. Buna rağmen prim yükseltilmesine gidiliyor. Eğer, böyle bir şey yapılırsa, sigortalı çalışan işçi kalmaz. Çalışanların büyük bir kısmı sigortasız olarak işine devam eder. Bundan da en büyük zararı önce devlet, sonra da çalışanlar görür. Zaten sigortasız işçi çalıştırma olayı aldı başını gidiyor. Denetim yok. Şimdi bir de prim artışı yapılırsa, sigortasızların sayışı daha da artar” dedi.