Siyasi iktidarın enerji sektörüyle ilgili politikaları ve atacağı adımları yakından takip edeceklerini söyleyen Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Erol Karabay, sektörün çok önemli olduğunu, hükümetin bu alanda tutarlı hareket edip rekabetin ve üretimin önünü açacak politika izlemesini istedi. Karabay, durgun seyreden reel sektör için enerji fiyatlarının düşürülmesinin kazanç olacağını, ülkenin enerjide dışa bağımlılıktan kurtarılmasının da şart olduğunu açıkladı.
Karabay, bir sivil toplum örgütü olarak hükümetin vaatlerini yakından takip edeceklerini ifade ederek, ülkenin kaybedecek zamanının olmadığını vurguladı. Enerji sektöründeki sorunların çözümü için talep edilmesi halinde önerilerini hükümete sunabileceklerini de hatırlatan Karabay, ele alınması gereken önemli konulardan biri olan yanlış doğalgaz anlaşmalarının yeniden gözden geçirilerek, ülkemiz lehine olacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini bildirdi.
Mevcut sistemin daha aktif hale getirilmesi gerektiğini kaydeden Karabay, “Türkiye öncelikli olarak enerjide kendi doğal kaynaklarını kullanmalı. Enerjide dışa bağımlı politikalar kesinlikle asgariye indirilmeli. Hatta gerekirse kaldırılmalı. Bunun için gerekli projeler geliştirilmeli. Enerji rant değil, hizmet sektörü olarak düşünülmeli. Vatandaşın faturasına kadar yansıyan enerji politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerek.
Karabay, "Bunun için gerekli projeler geliştirilmeli. Enerji rant değil, hizmet sektörü olarak düşünülmeli. Vatandaşın faturasına kadar yansıyan enerji politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerek. Bunun için bir Bilimsel Enerji Konseyi kurulmalı. Buradan çıkacak kararlara göre hareket edilmeli. Enerji tarifeleri yeniden gözden geçirilmeli. Reel maliyetler üzerinde tarife düzenlenmesi kaldırılmalı” dedi.
Sanayi kesiminin enerji tarifesinin kesinlikle düşürülmesi gerektiğini söyleyen Karabay sözlerine şöyle devam etti: “Rekabetin ve üretimin önü açılmalı. İstihdam artırılmalı. Bunun için enerji fiyatları dünya standartlarına çekilmeli. Herkesin ödeyebileceği bir fiyat belirlenmeli. Sık sık elektrik kesintilerine son verilmeli, kayıp ve kaçaklar son bulmalı. Bunların alt yapılan iyi oluşturulmalı ve bir daha sorun olarak karşımıza çıkmamalı.”
1980 Yılı’ndan sonra enerji sektöründeki özelleştirme sürecinin kamunun değil, belli çıkar çevrelerinin işine yaradığını belirten Karabay, “Bu anlayıştan vaz geçilmeli. Yapılan özelleştirmelerde devlet zarara uğratıldı. Bunun en canlı örneği Aktaş olayında yaşandı” dedi.