Enerji sektöründeki kayıp ve kaçaklar sürekli artarken, enerji fiyatının pahalı olması da sorun yaratıyor. TEDAŞ kayıp ve kaçakla ilgili mücadelede yetersiz kalıyor. Enerjinin pahalı olmasından olumsuz etkilenen sanayici kendi enerji santralini kuruyor. Gaziantep’te şu ana kadar dört enerji santrali kurulduğu, kriz nedeniyle TEDAŞ’ın pahalı enerjisine olan talebin yüzde 30-40 azaldığına dikkat çekiliyor.
Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Erol Karabay, eneği politikasındaki yanlışlar nedeniyle Türkiye’nin enerji sektöründe giderek dışa bağımlı hale getirildiğini, bunun da ilerisi için tehlike oluşturduğunu belirterek, enerjide dışa bağımlılığın ülkenin bağımsızlığı açısından da ciddi tehlike oluşturduğunu vurguladı. Enerji santrallerinde ve doğal gaz alımlarında yabancı ülkelerle yapılan alım garantili anlaşmalara göre, kullanılsın veya kullanılmasın enerjinin bedelini ödemek zorunda olduğumuzu vurgulayan Karabay, “Yapılan anlaşmalar ülkenin aleyhine. Anlaşmalar ülkeyi dışa bağımlı hale getirmektedir” dedi.
Türkiye’nin şu anda elektriği pahalı ürettiğini ifade eden Karabay, yapılan anlaşmaların bunun tuzu biberi olduğunu söylerken “Elektriği maliyetinin 5-6 kat fazlasına tüketiyor” dedi. Karabay, "Yanlış enerji politikaları ülkeyi tamamen dışa bağımlı hale getirirken kendi doğal kaynaklarımızla çalışan hidroelektrik ve termik santral kapasitemizin ancak 3’te birini kullanabiliyoruz. Doğal kaynaklarımızı verimli kullanamıyoruz” diye konuştu.
Sanayicinin özel santral kurmaya yöneldiğini hatırlatan Karabay, bu santrallerin belli bir maliyeti olduğunu, bunların çoğunun dış kaynaklı krediler ile kurulduğunu açıkladı. Ucuz olması için kurulan santrallerin çok daha pahalıya mal olduğunu ifade eden Erol Karabay, “Helen 4 firmanın özel enerji santrali var. Bunun faturası ülkeye çıkarılıyor. Eğer kayıp kaçak oranları bu kadar yüksek ve enerji fiyatları da pahalı olmasa özel enerji santrallerine gerek olmaz. Bunlara yapılacak yatırımlarla başka istihdam alanları yaratılabilir. Ama yetkililer halen yanlış politikanın düzeltilmesi yönünde bir çaba göstermiyor. Mevcut santraller daha ekonomik şekilde kömürle çalışırken, şimdi kurulanlar petrolle çalıştırılıyor. Zaten doğal kaynaklarımızla çalışan santraller bir bir kapanıyor Elbistan Afşin Termik Santrali uzun zamandan beri kapalı.”