Enflasyonu düşürmek için ekonominin durdurulmaması gerektiğini ifade eden Ateş, “5 Ay önce Türkiye’nin sorununun enflasyon olduğu, enflasyon hallolduğunda her- şeyin düzeleceği söyleniyordu. Bunu yapmak için frene basılınca, ekonomi bu hale geldi. Banka soygunları, hortumcular arttı. Enflasyon düşüyor ama ekonomi hala kötü. Demek ki, sorun enflasyon değil. Krizi aşmak için üretimi artırmalıyız. Boşaltılan bankaların kasalarını yeniden doldurmakla bir yere varamayız. Sorunları çözmek için talep ve üretim gereklidir. Enflasyonu düşüreceğim diye ekonomiyi durdurursanız, hükümet vergi toplayamaz, vergi alamaz. Böyle olunca borç ödeyemezsiniz. Özal döneminde üretim yerine ticaret tercih edilirdi. Alıp satmayı, doldur boşaltı birçok kesim avantaj olarak gördü” şeklinde konuştu.
Borçlanma yetkisinin eskiden mecliste olduğunu, şimdi ise sadece bir Bakana verildiğini söyleyen Ateş konuşmasına şöyle devam etti: “Bu devirden sonra politik Lale Devri başladı. Vergi alacağına, dışarıdan borç alınmaya çalışıldı. Herhangi bir ekonomik program hazırlanırken, o ülkede üretim organizasyonları nasıl ve kimler tarafından yapılır, nasıl yapılır, nasıl dağıtılır ve üretilen değerlerin toplumdaki paylaşımı nasıl olmalıdır bilmek lazım. Temel amaç nedir bilinmeli. Tüm bu sorunları çözerken üç konuya dikkat edilmelidir. Piyasa düzenine inanıp inanmadığınıza karar verdikten sonra, acaba belli bir plan geliştirebilir miyiz diye düşünmeliyiz. Tüm bunların içinde devletin rolünün ne olduğu çok önemli.”
Prof. Dr. Abdülkadir Ateş, Türkiye’yi bugünkü duruma plansız hareketlerin getirdiğini söyleyerek, “Her ilçeye havaalanı yaparak ne kadar kaynağın gittiğini herkes biliyor. Ne insan gücünü planlama, ne altyapı ne de yatırımlar için bir planlama yok. Stratejik bir makro planlama uygulanması lazım. Siyasi yelpazenin neresinde olunursa olunsun, devletin halktan topladığını nasıl kullanacağını, bir plan içinde belirlemelidir. . Bölgesel dengesizlikler var. Her bölgede kendi bölgesel kalkınmaları yürürlüğe sokulmalı. GAP bugünkü yatırım olanaklarına bakıldığında, işlerliğini kaybetmeye başladı” dedi.