Halk Bankası krizden bu yana ilk kez kredi musluğunu açtı. Faiz oranının yüzde 70 düzeyinde olması ve verilen kredinin iki katı oranında teminat istenmesi yüzünden, kriz döneminde banka kredilerinden ağzı yanan esnaf, bankanın önünden bile geçememeye kararlı görünüyor.
Gaziantep’teki 12 Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi’nden yalnızca ikisinin kredi vermeye başladığı, diğerlerinin takip oranlan yüksek olduğu için kredi veremediği öğrenildi. Kooperatifler bu kez kredi verirken çok daha titiz davrandıklarını, buna karşılık faizi yüzde 70’lere kadar çıkan krediye esnafın sıcak bakmadığı kaydedildi.
Küçük Sanayi Sitesi Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Sadık Anlar, kriz öncesi plasmanlarının 614 milyar olduğunu, ancak daha sonra Halk Bankası tarafından plasman miktarının 200 milyara çekildiğini hatırlattı. Takip oranlan yüzde 60’m altında olan kooperatiflerin kredi verebildiğini açıklayan Anlar, “Kriz nedeniyle esnafa bir süredir kredi veremiyorduk. Çünkü banka işlemleri durdurmuştu. Fakat yeni alınan bir kararla tekrar kredi muslukları açıldı. Takibi yüksek olmayan kooperatifler kredi vermeye başladı. Bunlardan biri de bizim kooperatifimiz. Başvuran esnafa kredi verebiliyoruz” dedi.
Yalnızca küçük Sanayi Sitesindeki esnafa kredi verebildiklerini, şu ana kadar 2-3 esnafın başvurduğunu hatırlatan Anlar, “Kredi verme işlemlerinde yeni düzenlemeler yapıldı. Bağ-Kur ve maliye kaydı olmayanlarla, Esnaf Odası ve ticaret siciline kaydı olmayanlara kredi vermiyoruz. Çek ve senedi protesto görmüş olanlara kredi verilmiyor. Krediler ipotek teminatlı olup, verilecek kredinin iki katı teminat isteniyor. Yani 5 milyar lira kredi başvurusunda bulunan en az 10 milyar liralık ipotek verecek. Kredi 2 yıllık üzerinden, 6’şar aylık taksitlerle veriliyor” dedi.
Ancak bir yıl sonraki faiz oranlarında bir garanti olayı yok. Faiz düşerse düşük, yükselirse yüksek oranlar dikkate alınarak hesaplanacak. Buna göre kredi alanlara böyle bir tutanak imzalattırıyoruz. Bunu da esnafa açıklamıyoruz” şeklinde konuştu.
Kredinin faizinin yüzde 55, ancak buna yüzde 10 iştirak hissesi, yüzde 3 kooperatif hissesi ve diğer giderler eklendiğinde esnafa maliyetinin yüzde 70’ i bulduğunu hatırlatan Anlar, bu nedenle fazla talipli çıkmadığını kaydetti. Anlar, “Yüzde 70 faizle bu kriz ortamında esnafın kredi alması elbette çok zor. Oran çok yüksek bunun düşürülmesi gerek” dedi.