TBMM’nin dünkü oturumunda AB uyum yasaları kapsamında savaş hali dışındaki suçlar dışında idam cezasının kaldırılması önerisi kabul edildi. AB konusunda son zamanlarda çok aktif bir politika sergileyen Mesut Yılmaz ve ANAP, idam cezasının kaldırılmasında etkili olduğu gibi diğer uyum yasalarının çıkarılmasında da etkin rol oynayarak puan topluyor.
AB uyum yasaları içerisinde en önemli ve en zor madde olarak görülen idam cezasının kaldırılmasının sevindirici olduğunu söyleyen ANAP İl Başkanı Necati Binici, emeği geçen herkese teşekkür ederek, “AB’ye önem veren bir parti ve ülkeyiz. Bu nedenle de böyle bir oluşumun önünde en büyük engel olarak gösterilen idam cezasının kaldırılması ülkemiz açısından sevindirici olmuştur. Burada MHP ret oyu verdi. Tavrı zaten önceden belliydi. AKP’nin son anda çark etmesi düşündürücü. Ama her şeye rağmen sonuç sevindirici olmuştur. Dileğimiz AB uyum yasalarıyla ilgili maddelerin tümünün geçmesi" dedi.
Binici, AB ülkelerinin ön şart olarak ileri sürdüğü yasaların çıkmasından sonra topun onlara geçeceğini belirterek, “TBMM üzerine düşeni yaptıktan sonra sıra AB ülkelerine geliyor. AB ülkeleri, Türkiye’yi AB’nin genişleme süreci dışında değil, içerisinde tutmalıdır, Türkiye’nin durumu diğer ülkelerle birlikte ele alınmalıdır. Biz şuna inanıyoruz Türkiye AB’ye girecektir” şeklinde konuştu.
Gaziantep Rotary Kulubü Başkanı Servet Koyuncugil de AB ile ilgili en büyük engelin aşıldığını belirterek. “Artık gereğini yapma sırası AB ülkelerinde. Türkiye üzerine düşeni şu aşamada yaptı. Ve AB uyum yasalarının çıkması ile Türkiye iyi bir yola girdi” dedi. Koyuncugil. Anayasada idam cezası olmasına rağmen uzun zamandan beri hiç uygulanmadığını, bu nedenle uygulanmayan bir yasa üzerinde bu kadar tanışma yaratmanın ülkenin geleceğini karanlığa sürüklemenin, dünyaca yalnız bırakılmanın akıl işi olamayacağını belirterek sözlerine şöyle devam etti:
“Burada ülke insanın kaybedeceği hiçbir şey yok. Fakat bir takım siyasi çıkar uğruna konu bugünlere kadar getirildi. Ülkenin geleceği bir kişinin idam edilip edilmeme sorununa kilitlenmemek. 60 Milyon insanın geleceği düşünülmeli. Bence müebbet hapis idamdan daha etkilidir. Bir insanı idam edersin kurtulur, ama ömür boyu ceza alırsa kurtuluşu asla olmaz. Tüm bunlara rağmen yasanın mecliste kabul edilmesi bizi mutlu etti. Ancak asıl çıkması gereken bir başka önemli yasalar var Siyasi Partiler ve Seçim Yasalarında gerekli düzenlemeler yapılmalı. Meclis bu yasalara duyarsız kalmamalı.”
İHD Şubesi Başkanı Kadir Tüzün, İHD olarak idamın koşulsuz kaldırılmasından yana olduklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Aslında biz, idam cezasının koşulsuz kaldırılmasını istiyoruz. Ağırlaştırılmış müebbet hapis değil. O nedenle kabul edilen yasa teklifi bizim isteğimizin altında oldu. Ama buna rağmen olumlu bir adım atılmış oldu. Umarız devamı gelir. Ülkenin demokratikleşmesi için böyle şartlara bağlı olmadan veya Avrupa ülkelerinin dayatmasıyla değil kendi insanımız için zamanında gerekli değişiklikler yapılsın.