Türkiye’de 22 milyon çalışandan 3 milyonunun inşaat ve yan sanayide çalıştığını hatırlatan Özdil, üretim ve istihdam hizmetlerinin yoğunlaştığı bu sektörün sorunlarına acil çözüm bulunması gerektiğini söyleyerek, “Herkes kendi işini yapmalı. Ülkemizde maalesef kendi mesleklerinin dışında herkes her işi yapıyor. Bu durum Türkiye’nin adeta kangren haline gelen sorunu olmuş. Sorun inşaat sektöründe çok daha belirgin olarak kendini gösteriyor. Bilgi birikimi, finans ve teknik kadro isteyen işimizin ehil olmayan kişilerce yapıldığını üzülerek görmekteyiz” dedi.
Müteahhitliğin tarifinin yapılarak kanuni çerçevesinin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından belirlenememesi gerektiğinin önemine değinen Özdil, “TOBB çatısı altında kurulacak olan İnşaat ve Tesisat Müteahhitleri Odası bu bağlamda gereklidir. Bunun önemi artık bilinmeli. Sektör olarak 2001 yılını çok kötü geçirdik. 2002 Yılına ümitli giremiyoruz. Ancak yöneticilerimiz üzerlerine düşen görevleri yerine getirir ve kaynak yaratırsa ümitsiz olmaya gerek yoktur. Biz, gayrimenkulü en verimli yatırım aracı olarak düşünüyoruz" diye konuştu.
Kamu ihaleleri ile ilgili şaibelerin ayyuka çıktığını ifade eden Ünal Özdil, ihale aşamasından işin teslimine kadar her aşamada bir takım iddialar bulunduğunu ve zan altında kalmanın kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Sistemin başkalaştığını ve kontrolden çıktığını hatırlatan Özdil şöyle devam etti: “İdare desteği olmayan, hiçbir ihalede anlaşma mümkün değil. Yeterlilik komisyonlarının yaptığı taraflı seçmenler ihalelerin anlaşmalı gitmesinde en önemli unsurdur.
Kamu ihaleleri şeffaf ve kayırma-sız yapılmalı. İşler ehil ellere teslim edilmelidir. Bu bakımdan meclise sunulan İhale Yasa Tasarısı’nı çok önemsiyoruz ve destekliyoruz. Yeni tasarıda kamu ihaleleri üst kurulunun tespiti Bayındırlık, Maliye Bakanlığı, Danıştay, Sayıştay ve TOBB ile TİSK'ten olacak. Aslında burada yanlış yapılıyor.
TOBB ve TİSK temsilcileri yerine sektörün içinden gelen kuruluşların yani TMMOB veya Müteahhitler Birliği temsilcisinin olması daha doğru olacaktır. Tasarıda çok önemli bir nokta bakanlık yetkisiyle ihale olayının kaldırılmasıdır. Dünyanın hiçbir yerinde, siyasetin ihalelerden beslendiği ülkeler hariç böyle bir ihale usulü yoktur. Ayrıca ödeneği bulunmayan hiçbir işin ihaleye çıkarılması, arsası temin edilmemiş uygulama projeleri ile bunlara dayalı yaklaşık maliyeti tespit edilmeyen yapım işlerinin ihaleye çıkarılmaması da yasanın olumlu yanlarıdır. Bu yasayla şeffaflığın, rekabetin ve kamuoyu denetiminin sağlanması ile ihalelerden devletin kazançlı çıkacağı ve işlerin en kısa sürede yapılacağı aşikardır.”