Şenatalar, “Eğer sağlam bir siyasal alt yapınız yoksa, sağlam bir hukuk devleti değilseniz ve kalkınmanız mümkün değil. Nüfusunuzun bir bölümünü eğitimden, j sağlıktan mahrum ettiğiniz zaman, siz o kişilerin büyümeye katılmasını engellemiş oluyorsunuz” diye konuştu.
Türkiye’nin sorunlarının bir bölümünün eski sorunlardan farklı, bazılarının ise nitelik değiştirdiğini söyleyen Prof. Dr. Şenatalar, “Türkiye için en iyi çözüm sosyal demokrasi derken bugün var olan yapılanmalar, kadrolar ve siyaset yapma tarzı yeterli mi derseniz, yeterli değil. Mesele, birilerine eleştirmek değil, tahlil yapmak. Sosyal demokrasi eğer, sorunları çözüm ilkesini taşıyorsa bir dünya görüşüdür. Sosyal demokrasiyi seçenek yapan temel değerler ve politikalar var. Bu temel değerlere ayağımızı bastıktan sonra, her ülkeye göre strateji oluşturmak lazım” dedi.
Avrupa ülkelerinde sosyal demokrasinin oturduğunu ifade eden Prof. Dr. Şenatalar İsviçre, Almanya, Fransa, İngiltere gibi pek çok ülkede sosyal demokratların iktidarda olduğunu belirterek, bu ülkelerin bazı sosyal reformların da öncüsü ve gerçekleştiricisi olduklarını açıkladı. Bu süre içerisinde bu partilerde başkanların da sürekli değiştiğini kaydeden Şenatalar, sosyal devletin genişlemesi, vergi oranının yükselmesiyle uluslararası rekabette sermayenin rahat oynanamaz hale geldiğini belirterek, “Tüm ülkelerde sosyal demokrat partilerin önemli sorunlarından biri de küresel rekabetin şiddetlenmiş olması. Kapalı ekonomi artık mümkün değil. İşsizlikle ve sermaye kaçışıyla mücadele edilmeli. Günümüzde çoğu batı Avrupa ülkelerinde, işsizlik oranı yüzde 10 oranında. Sosyal demokrat partilerin 60’lardaki tam istihdam politikası, bugün gerçekçi değil gibi görünüyor. Sosyal demokrat partilerin dayanışma, özgürlük ideallerinden taviz vermemeleri, yeni politikaları da takip etmeleri gerekiyor” dedi.