ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İstanbul’u solladık

İstanbul’u solladık
YAYINLAMA: 19 Ağustos 2021 / 13.07
GÜNCELLEME: 19 Ağustos 2021 / 13.07
Gaziantep, konut ve kira fiyatlarında İstanbul, İzmir gibi büyük kentleri sollamış durumda.

Gayrimenkule olan ilgi nedeniyle konut fiyatlarının bu kadar fahiş fiyatlara ulaştığı vurgulanırken, trilyonluk dubleks ve tripleks evlerin yanında daire fiyatları 150 milyara kadar ulaştı. Bazı yerlerde özel yapılan lüks dairelerin fiyatının ise 250-300 milyara kadar ulaştığı bildirildi.

Gaziantep’te özellikle son yıllarda gayrimenkul fiyatlarının neredeyse boğaza nazır yalıların fiyatına ulaşması dikkat çekerken emlakçılar, süper lüks olarak inşa edilen dubleks ve tripleks villalarda hiçbir masraftan kaçınılmadığını, bu nedenle fiyatların trilyonu aştığını vurgularken, “Adam dağ başına gidip trilyonlarca para harcayarak villa yapıyor. Sanırsınız, denize nazır yalıda oturacak. Etrafta tek bir tane dikili ağaç yok, manzara yok. Gaziantep’te lüks konutta oturmak bazı kişiler için özel statü anlamı taşıdığı için hiçbir masraftan kaçınılmıyor” diye konuştu.

Ekonomik krizle birlikte birçok kişinin evini değerinin de altına satarak birikmiş borçlarını temizleme yoluna gittiğine dikkat çekilerek, “Yeni yapılmış binalarda daire fiyatları anormal derecelerde yükselince, vatandaşın tercihi ikinci, üçüncü el yapılar- olmaya başladı” denildi. Gaziantep’in şu anda en pahalı semtlerinin, Değirmiçem, Sarıgüllük, Fatih, Ulus, İbrahimli, Emek ve Tugay Mahalleleri olduğu kaydedildi.

Ülke genelinde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle geçim sıkıntısı çeken vatandaş çareyi evini satışa çıkarmakta buluyor. Kentin çeşitli yerlerinde özellikle büyük rağbet gören ikinci el evler, emlakçı-ların da yüzünü güldürüyor. Fakat lüks dairelerin fiyatı ateş pahası.

TURYAP Emlak İşletmecisi Halil Güleç, “Gaziantep’te eski daireler 35 milyardan başlayıp 55 milyara kadar çıkıyor. Yeni evlerin fiyatı ise 75-150 milyar liraya kadar çıkıyor. Ev alım ve kiralamalarında en fazla ilgiyi Değirmiçem Mahallesi görüyor. Bunun nedeni ise şehir merkezine yakınlığı. Kiralar ucuz. Nedeni ise 50 milyarlık daireyi 200 milyona kiraya veriyorsunuz, bir anlamda evin değerinden ucuza geliyor. Ekonomik krizle birlikte herkes evini satıyor, fakat alan yok. Alanlar ise mecburi olduğu için alıyor. Tabii ki vatandaş daha çok ikinci el evlere rağbet gösteriyor. ”

Tüter Emlak sahibi Ökkeş Tüter ise, ev alımlarının genellikle Güvenevler ve İbrahimli mahallelerinde yoğunlaştığını söyledi. Tutar, “Kriz sonrası evini satan çoğaldı. İnsanların alım gücü düştü. Herkes küçülmeye çalışıyor. Zaruri ihtiyacı dışında halk yatırım yapmayı düşünmüyor. Güven ortamı yakalandı deniliyor, ancak vatandaş halâ tedirgin. Dünya kadar kiralık işyeri ve ev var. Satılığa çıkanlar ise bir o kadar çoğaldı. İnşaat maliyeti evlerin pahalı olmasında büyük etken. Örneğin bir torba çimentonun fiyatı olmuş 3 milyon 500 bin lira. Bu da otomatikman ev fiyatlarına yansıyor” dedi.

EvKur Emlak Ofisi İşletmecisi Müslüm Güler de, krize yenik düşen insanların evlerini gözden çıkardığını ifade ederek, “Türkiye’de maalesef krizden nasibini almayan kalmadı. Herkes bir şeylerini satarak var olan borcunu ödemeye veya da düzlüğe çıkmaya çalışıyor. Eskiden ev satan var mı diye biz sokak sokak gezerdik. Şimdi öyle bir zaman oldu ki, insanlar evimi satar mısın diyor. Satılık ev çoğaldı, ancak ev alan yok” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *