KDV ile diğer vergilerde indirime gidilmesi ve vergi çeşidinin asgariye çekilmesi gerektiği vurgulanırken, “Türkiye kayıtlı vergi mükellefi için cehennem, kayıt dışı ekonomi için cennet olmaktan çıkarılmalı” denildi. Dükkan kirasını, elektrik su borcunu ödeyemediğini söyleyen esnaf ve sanayici vergi çeşitliliğinden yakındı.
Hükümetlerin vergi konusunda çok sağlıklı işler yaptığını söylemenin mümkün olmadığını ifade eden OSB Başkanı Akif Ekici, vergi problemi yüzünden mahkemelerde 130 bin civarında dosya bulunduğunu söyledi. Ekici sözlerini şöyle sürdürdü: “Vergi oranındaki artış ekonomik krizin boyutunu artırmış ve üretim ve istihdam sekteye uğramıştır. Bu durumdan kurtulmak için hükümetin mükellefin sesine kulak vermesi gerekiyor. Uygulanan yanlış vergi sistemi kökten değişmeli ve sağlıklı bir vergi sistemi oluşturulmalıdır. Vergide yeni bir beyaz sayfa açılmalı, üretime ve ihracata yönelik yapılan kişisel harcamalar gider kalemine dahil edilmeli ve enflasyon muhasebesi uygulamasına geçilmelidir" dedi.
Vergi indiriminin olumlu sonuçlarının geçtiğimiz yıl görüldüğüne dikkat çeken Ekici, “Yapılan vergi indirimlerinden dolayı otomotiv satışları arttı. Bu örnek uygulama da göz önünde bulundurulmalı ve KDV oranları aşağı çekilmelidir. Vergi sorunu için kalıcı çözümler üretilmelidir" dedi.
Ahmet Kaplan (Bakkal), hayat standardı ile vergilerin yüzde 52 arttığını, bu karşılık satışların düştüğünü söyledi. Kaplan, “Vergi miktarları çok yüksek, ödemede zorlanıyoruz. Hayat standardı kaldırılmalı. Esnaf kazandığı kadar vergi vermeli. Örneğin verginin ilk taksitini bugün ödemem gerekiyor, nasıl ödeyeceğim halen düşünüyorum. Sebzeyi meyveyi gidip borca aldım. Eskiden 3-5 kuruş kazanır bir kenarda biriktirirdik, şimdi biriktirmek bir yana giderlerimizi ödeyemez olduk. Faizini vererek borca mal alıyoruz. Hem vergi adaletsiz hem de uygulama. Benimle yan yana olan ve aynı işi yapan esnaf götürüye tabi, ben deftere tabiyim. Bu kadar olamaz. Torpili olan gidip götürü usulde vergi yaptırıyor. KDV oranları çok yüksek. Gıda maddesinde yüzde 18 vergi mi olur? Bu oran yüzde 5’e çekilmeli” diye konuştu.
Ali Karahan (Terzi), vergi oranlarının çok yüksek olduğunu ve mutlaka düşürülmesi gerektiğini vurgularken şunları söyledi: “Zaten yaşadığımız ekonomik kriz işleri tamamen durdurdu. Kazandığımız parayı da vergiye veriyoruz. Ben vergimi ödeyemedim. Daha sonra taksitlendirme affı çıktı, başvurdum fakat taksit günü geldi, para kazanamadığım için yine ödeyemedim. Vergi affı çıkmasını istiyorum. En azından bir defaya mahsus olmak üzere çıkarılsın. Vergi affının çıkarılması, hem halka moral verir, hem de verim artar. KDV oranı çok yüksek. Küçük esnafın yaşaması isteniyorsa bu oran mutlaka yüzde 5 seviyesine düşürülmeli.”