Son zamanlarda İhracatçı Birlikleri tarafından ihracatçı firmalar sık sık uyarılmaya başlandı. Çünkü, ihraç ürünlerine karıştırılan katkı maddeleri yüzünden birçok ülkede Türkiye’nin itibarı ile oynanıyor. İhracatta o kadar ilginç hileler yapılıyor ki, son olarak Dubai’ye iç fıstık ihraç eden bir firmanın fıstığın içine yan yarıya barbunya karıştırdığı konuşuluyor.
Romanya’ya ihraç edilen zeytinlerde Türk Gıda Kodeksi’nde yer almayan sentetik kumaş boyası ve demir sülfat kullanıldığının belirlendiği açıklanarak, bu firmaların ülkenin itibarını zedeleyen uygulamadan vazgeçmesi istendi. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’nden yapılan açıklamada, Romanya’ya ihraç edilen zeytinlerde boya maddesi olarak “demir oksit” kullanıldığı bildirildi.
Siyah zeytinin işlenmesi sırasında Türk Gıda Kodeksi’nde yer alan ferrolaktat ve demir oksidin yanı sıra, insan sağlığına zararlı olan ve Türk Gıda Kodeksi’nde yer almayan sentetik kumaş boyası ve demir sülfatın da işletmelerde yoğun şekilde kullanıldığı ifade edildi. Bu nedenle ihracatçıların mağdur duruma düşmemesi, salamuralık zeytinlerde ihracatımızın engellenmemesi ve ülke itibarının zedelenmemesi için üyelerin bu konuda duyarlı davranarak Gıda Kodeksi’ne uygun üretim yapmaları istendi.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’nden yapılan başka bir açıklamada ise, Türlüye menşeli pirina yağlarında PAH (Polisiklik Aromatik Hidrokarbürler) tespit edilmesi üzerine, İspanya sınır kontrol birimlerince ülkemizden ithal edilen her parti pirina yağının sistematik olarak PAH analizine tabi tutulacağı ifade edildi.