Kalkınmada öncelikli yörelerde yapılacak yatırımlarda yüzde 200, diğer yerlerde ise yüzde 100’lere varan yatırım indirimi uygulanacak. KKTC’ye yatırım yapmak isteyenlerin 30 Haziran’a kadar projelerini DPT’ye sunması gerekiyor. KKTC Türkiye Büyükelçisi Ahmet Zeki Bulunç, “KKTC’deki iş adamlarıyla ortaklıklar ve işbirliği şeklinde yatırımlar da hedefleniyor. Üretilecek ürünün Türkiye ve üçüncü dünya ülkelerine ihracatını hedefliyoruz” dedi.
Gaziantep Sanayi Odası Toplantı Salonunda yeni teşvik modeli ile ilgili sanayicileri bilgilendiren KKTC Ankara Büyükelçisi Bulunç, teşvikteki amacın KKTC’nin ekonomisinin güçlü bir yapıya kavuşması ve rekabet gücünün arttırılması olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Gelinen yeni aşamada, özellikle Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Yunanistan’ın girişimi ve katkısı yanında, AB’ye üye olma sürecini dikkate aldığımızda, ulusal güvenliğimizle ilgili olumsuz gelişmelerin etkilerini ortadan kaldırmak ve sağlıklı bir KKTC’nin varlığını ortaya koyabilmek için geliştirilmiş olan stratejinin bir parçası olarak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ne ölçüde entegre olursa KKTC de Türkiye ile o ölçüde entegre olacaktır, şeklinde belirlenmiş bir ana politika vardır. Teşvik de bu politika içerisindedir. Siyasal olarak öngördüğümüz hedefleri ekonomik gücümüzle çok daha kolay yakalayabiliriz.”
Bulunç, 160 milyon dolarlık kaynağın 20 milyon dolarlık kısmının küçük yatırımlar için kullandırılacağını ifade ederek, “Küçük yatırımcıların finansman desteği doğrudan KKTC Kalkınma Bankası aracılığıyla yatırımcılara yönlendirilecek. 140 Milyon dolarlık kaynak ise orta ve büyük ölçekli yatırımlar için öngörüldü. Bu kaynak doğrudan Türkiye Kalkınma Bankası aracılığıyla yatırımcılara kullandırılabilecek” dedi.
Teşviklerden yararlanmak isteyen yatırım-cılann, yatırım projelerini KKTC Devlet Planlama Örgütü’ne sunması gerektiğini ifade eden Ahmet Zeki Bulunç, “Devlet Planlama Örgütü projeleri değerlendirdikten sonra teşvik belgesi verecek. Teşvik belgesini alan kuruluşlar Türkiye’de Başbakanlık Hazine Müsteşarlığına başvuracak ve Hazine Müsteşarlığımın incelemesi sonucunda uygun bulunan projeler Kalkınma Bankası’na aktarılmak suretiyle Kalkınma Bankası’nın kendi prosedürleri içerisinde ve bankacılık prensiplerine uygun şekilde projelendirme süreci başlayacak ve hazine bu kaynağın tahsisini gerçekleştirecek” diye konuştu.
KKTC’ye yatırım yapmanın avantajlarına da değinen Bulunç, proje olarak öngörülen yatırım tutarının toplam değerinin yüzde 6O’ı oranında kredi kaynağının tahsis edilebileceğini belirterek, “Buna yatırım tutarının toplamı içinde yatırım ve işletme sermayesi de dahildir. Dolayısıyla yatırımın yüzde 60’ına kadar bir kredi imkanı sağlanmaktadır. Bunun için asgari koşul olarak yatırımcının yüzde 40 öz kaynak kullanması zorunluluğu vardır” şeklinde konuştu.
Sağlanacak olan kredilerin iki alt grupta toplandığını, bunlardan birinin yatırım kredileri, diğerinin ise işletme kredileri * olduğunu ifade eden Bulunç sözlerine şöyle devam etti:” Yatırım kredilerinin faizi TL cinsinden yüzde 10 olacak ve ilk yılı ödemesiz, toplam 7 yıl içinde ödenecektir. İşletme kredileri ise bir yıl ödemesiz toplam 3 yıl, yüzde 15 faizle uygulanacaktı. İhtiyaç duyulması ve talep edilmesi halinde yatırım ve işletme kredileri için yüzde 30 avans verilebilecektir. Avansın yatırım kredilerinde iki ay, işletme kredilerinde bir ay ödeme süresi olacaktır. Bir defaya mahsus olmak şartıyla gerekirse avans süreleri birer ay uzatılabilir”