Türkiye’de halen milyonlarca işsiz insan bulunduğu, yatırımcının yurtdışına kaçtığı üretimin olmadığı bir durumda kriz yoktur demenin doğru olmadığını ifade eden Güneydoğu İplik Sanayicileri Demeği Başkanı Muharrem Balat, “Nüfusun yüzde 16’sı işsiz, üretim yok, yatırım yok. Bu gerçekler meydandayken kriz bitti demek doğru değil. Kimse böyle açıklamalara zaten inanmaz” dedi.
Krizin atlatılması için üretim, istihdam, yatırım ve ihracat olması gerektiğini belirten Balat, “Taşıma suyla değirmen dönmez. Bu nedenle başta üretimi ve yatırımı artıracak önlemler alınıp uygulamaya konulmalı. Gerekli teşvikler verilmeli. Bürokratik işlemler asgariye indirilmeli ve bir yasa ile bu durum sadeleştirilmeli. Elbette bazı olumlu şeyler yapıldı, kara deliklerin kapanması, KİT zararlarının engellenmesi gibi. Ama bunlar yeterli değil. Yatırımı teşvik için kolaylıklar sağlanmalı” diye konuştu.
Esnafın perişan halde olduğunu ifade eden At- tarlar ve Züccaciyeciler Odası Başkanı Hayri Sürücü, “Devlet Bakanı Kemal Derviş’in söylediklerinin aksine şada büyük kriz var. Esnaf vergisini; kirasını, elektrik ve suyunu ödeyemiyor. Geçimini sağlayacak para kazanamıyor. Her gün sıkıntılı. Zaten sermayesi güçlü olmayanlar tek tek kapandı. Birçoğu iflas etti. Esnaf da halk da perişan. Bir Bakan’ın halka yanıltıcı bilgi vermesi hoş değil. Günde 2-3 esnaf terk için Oda’ya başvuruyor. İşini gücünü bırakmış, iflas etmiş. Bir ay içerisinde bizim sektörde 25 civarında esnaf işini terk etti. Halen terk için başvuran ve aidatını ödeyemeyenler var. Gerçekten durum içler acısı, perişan haldeyiz. Geçen yıl 100 civarında terk verildi” diye konuştu.
GTO Meclis Başkan Vekili Kemal Şahin, krizin halen en ağır şekilde devam ettiğini belirterek, “Kriz keşke bitse. Hepimiz bir an önce krizden kurtulmak istiyoruz. Umudumuz, beklentimiz bitmez, ama kriz halen sürüyor, bitmiş değil. Piyasa açılmış değil. Tüm sektörler durgun. Halen nakit sıkıntısı var. Biz piyasanın açıldığını görmüyoruz. Toplum yanlış yönlendiriliyor.
Ankara’da tüm yurdun nabzını tutmak çok zor. Kendine kolay geliyor, ancak geçti demekle geçmiyor. Atlattık demekle olmuyor. Gerekli tedbirler alınmalı. Reel sektör için yapılan hiçbir şey yok. Ucuz enerji, ihracat artmalı, KDV ve vergi oranları düşürülmelidir ki, piyasa canlansın ve krizin atlatılsın. Bunlar yapılmadan hiçbir şey olmaz” dedi.