Krizin izlerinin silinebilmesi için mali affın şart olduğunu belirten Aktaş, “Aslında affa karşıyız. Ancak ülkemiz derin bir ekonomik krizden geçiyor. Bunun nedeni de uygulanan yanlış politikalar. Üretim ve istihdamın olmadığı yerde ekonominin düzeltilmesi imkansız. Hükümet vergide iyileştirme yapacağına, üretimi ve istihdamı artıracağına sürekli borç almayı deniyor. Borçla ekonomiyi düzelteceğine inanıyor, ama yanılıyor. Çünkü dünyada böyle bir sistem yok. Ekonomi borçla değil, üretim ve istihdamla düzelir” dedi.
2003 Yılı’nda Nereden Buldun Yasası’nın yürürlüğe gireceğini hatırlatan Haşan Aktaş, mali af olarak da geçen kayıt dışının şirket sermayelerine aktarılmasına olumlu baktıklarını ifade etti. Bu şekilde yurt dışına kaçan paraların geri dönmesinin ümit edildiğini söyleyen Aktaş, “Yapılmak istenen şirketlerin servet matrahı artırım zorunluluğunun geçici bir süre ertelenmesi. Böylece şirketler 6 ay gibi bir sürede kayıt dışı paraları sermayelerine ekleyebilecek. Kimse bundan hesap soramayacak. Bu şekilde yurt dışına kaçan paraların büyük bir bölümü geri gelecek” şeklinde konuştu.
Verginin ödenebilir oranda olması gerektiği görüşünü savunan Aktaş, halen şirketlerin büyük bir çoğunluğunun oranlar yüksek olduğu için vergisini ödeyemez durumda olduğunu belirterek, bu yüzden kayıt dışının arttığına dikkat çekti.
Devlet bütçesinin tek sağlam gelirinin vergi olduğunu kaydeden Aktaş, “Bu nedenle vergi sistemi çok sağlıklı ve tutarlı, herkesin ödeyebileceği oranda olmalı. Her türlü harcama gider gösterilebilmeli. Devlet borç olayına fazla sıcak bakmamak çünkü alınan borçlar bedavaya gelmiyor, faizler ödeniyor” dedi.
Aktaş, “Bunlar yapılmadan yeni yasaların uygulanma şansı yok. İnsanlar kayıt dışındaki parasını sermayesine belli bir süre için koymalı ve ekonomiye kazandırmalı. Vergi oranları düşürülmeli. Uygulanan yanlış politikalar ekonomiyi sıkıntıya sokuyor” şeklinde konuştu.