Gaziantep’te 2001 yılı Ocak-Kasım döneminde 6 trilyon 197 milyar 319 milyonluk senet protesto olurken, 2000 yılının aynı döneminde bu rakamın 3 trilyon 126 milyar 853 milyon olduğu hatırlatıldı. GTO Başkanı Mehmet Aslan, bu verilere bakıldığında ekonomik krizin boyutunun tüm vehameti ile ortada olduğunu açıkladı. Aslan, tüm bu gerçeklere rağmen halen yapısal reformlarda isteksiz davranıldığını, özelleştirmenin siyasi ve kısır tartışmalar nedeniyle geciktirildiğini belirterek, kamu bankalarının iktidara mensup partiler arasında paylaşıldığını ifade etti, işte Aslan’ın konuşmasından konu başlıkları:
“Yıllardır seçim yasası değişmeli diyorduk, ama kimseden ses çıkmıyordu. Şimdi aynı şeyi söyleyenlerin oranı yüzde 80’lere ulaştı. Artık herkes ülkedeki krizin seçim yasasından kaynaklandığını biliyor. Bu yasa, bu yıl olmazsa önümüzdeki yıl mutlaka değişecek.”
“Gelirlerin tümünün gösterildiği, fakat giderlerin gösterilmediği bir ülkede yaşıyoruz, sistem bozukluğundan kaynaklanan yüzde 250-300 kayıp var. Yüzde 300 kazanmalısın ki, kar edesin. Bu yüzden vergi kaçırmalar oluyor. insan vücudunda kan dolaşımı olmaz ve kan kalmazsa insan ölür. Bir ülkede para dönmezse o ülke yaşayamaz. Sadece mali tedbirlerle ne enflasyon düşer ne de ekonomik krizden çıkarız.”
“Bankaların tefecilik yapmasının önüne geçilmeli. Bankalar Yasası yeniden günümüz koşullanna göre düzenlenmeli ve bankalar ekonomiye katkı sağlayacak bir yapıya kavuşturulmalı. Bu olmadığı sürece bankalar hep krizle karşı karşıya kalacaktır. Çözüm yolu bankacılık sisteminin yeniden düzenlenmesinden geçmektedir.”
“Cumhuriyet tarihinin en ağır ekonomik krizi tüm kesimleri etkilemiş, ekonomi çarkı durma noktasına gelmiştir. Kriz sonucunda, Gaziantep’te de önemli gelişmeler yaşanmıştır. Firmalanmız kapanmış, vardiya sayısı azalmış, üretim düşmüştür.”
GTO üniversite ile iş alemi arasındaki işbirliğini geliştirmek amacıyla meclis toplantısını dün ilk defa Gaziantep Üniversitesi Makina Mühendisliği Toplantı Salonu’nda yaptı. Saat 16.00’da yapılan toplantıya Vali Erhan Tanju, Defterdar Ismal Çelik ve Milli Eğitim Müdürü Mesut Aykaç da katıldı. GTO Başkanı Mehmet Aslan konuşmasında ülkedeki ekonomik kriz, seçim sistemi ve Siyasi Partiler Yasası’na değindi.
Aslan, “Yıllardır seçim yasası değişmeli diyorduk, ama kimseden ses çıkmıyordu. Şimdi aynı şeyi söyleyenlerin oranı yüzde 80’lere ulaştı. Artık herkes ülkedeki krizin seçim yasasından kaynaklandığını biliyor. Bu yasa, bu yıl , olmazsa önümüzdeki yıl mutlaka değişecek. Parlamenter sistemle yönetilen bir ülkede yaşıyoruz. Bir ülkede kalp parlamentodur. Tüm krizler parlamento ile düzeltilir. Şu anki sistemle üstteki bir kaç kişi seçimlerde önümüze adayları diziyor, biz o partinin dizdiklerini seçmek zorunda kalıyoruz. Eğer sistem değişirse seçilen milletvekili, ben bir şey yapmazsam millet beni bir daha seçmez diye düşünecek. Parlamento bizden hem destek görmeli, hem de korkmalı. Milletvekillerini biz seçecek olursak ilk kongrelerde çoğu parti lideri değişir” şeklinde konuştu.
Gaziantep’in, 2001 yılında 170 trilyon vergi ödediğini, ancak, devletten Tugay da dahil olmak üzere, 90 trilyon lira ödenek geldiğini belirten Aslan, konuşmasına şöyle devam etti. “Gelirlerin tümünün gösterildiği, fakat giderlerin gösterilmediği bir ülkede yaşıyoruz. Sistem bozukluğundan kaynaklanan yüzde 250- 300 kayıp var. Yüzde 300 kazanmalısın ki, kar edesin. Bu yüzden vergi kaçırmalar oluyor. İnsan vücudunda kan dolaşımı olmaz ve kan kalmazsa insan ölür. Bir ülkede para dönmezse o ülke yaşayamaz. Sadece mali tedbirlerle ne enflasyon düşer, ne de ekonomik krizden çıkanz. Şubat krizinden sonra bankalar kredi vermemeye başladı. Neden kredi verip sıkıntıya gireyim derdinde. Finans kullanma konusunda herkes sıkıntıda” diye konuştu.
Yaşanan ekonomik krizi ülke insanının haketmediğini belirten Aslan, ülkedeki krizin Seçim Yasası’ndan kaynaklandığını belirterek, ekonomik krizin üzerinden bir yıl geçtiğini, ancak gelinen noktanın gözler önünde olduğunu ifade etti. Ülkenin Cumhuriyet tarihinin en ağır ekonomik krizini halen yaşadığını ifade eden Aslan “Kriz tüm kesimleri etkilemiş, ekonomi çarkı durma noktasına gelmiştir. Kriz sonucunda, Gaziantep’te de önemli gelişmeler yaşanmıştır. Firmalarımız kapanmış, vardiya sayısı azalmış, üretim düşmüştür” dedi.