Muhalefet, “Önce Siyasi Partiler ve Seçim Yasası’nın değişmesi gerekiyor. İki turlu seçimin ülkeye hiçbir faydası olmaz” dedi. Seçim sisteminin çeşitli kesimleri temsil etmesi, demokratik ve adaletli olması gerektiğini belirten HADEP İl Başkanı Abdullah İnce, “Mevcut yasalara bakıldığında iki turlu seçimde her kesimin iradesinin meclise yansıması mümkün değil. Biz, nispi temsil sisteminin uygulanmasından yanayız. Tercih kullanımı sağlanırsa nispi temsil daha demokratik olur. Türkiye’nin şartları iki turlu seçime elverişli değil” dedi. İnce, “Biz bu sistemde ısrar edilmesini, partimizin önünü kesmek, büyümesini engellemek ve mecliste temsil edilmesini önlemek çabası olarak düşünüyoruz” dedi.
İnce, “Biz bu sistemde ısrar edilmesini, partimizin önünü kesmek, büyümesini engellemek ve mecliste temsil edilmesini önlemek çabası olarak düşünüyoruz” dedi. Saadet Partisi İl Başkanı Çelikaslan da, iki turlu seçimi genel ve yerel seçimler olarak iki guruba ayırmak gerektiğini belirterek, “Genel seçimlerde iki turlu sistemin Türkiye için uygun olmayacağını düşünüyoruz. Ülkemiz Fransa ya da Amerika gibi yarı başkanlık sistemi ile yönetilen ülke değil. Ancak bunu dar bölgede iki turlu olarak yapabilirsiniz. Bu da bazı sorunları birlikte getirecektir. Yerel seçimlerde seçilecek kişi tek olacağı için uygulanabilir, iki turlu seçimin genel seçimlerde uygulanması beraberinde birçok görüşün mecliste temsil edilememe sorununu getirecektir. İnsanlar istemediği partilere oy vermek zorunda kalacaktır” diye konuştu.
DYP Şehitkamil İlçe Başkanı Yaşar Gümüşburun, iki turlu seçimin aslında çok iyi olduğunu belirterek, “İktidara gelen partiler oyların yüzde 50’sinin üzerindeki büyük bir kısmı almalı. Ancak o zaman söz sahibi olabilir ve icraat yapar. O zaman küçük parti kurulması da önlenir. Ama bugünkü partiler yüzde 20 oyla iktidara geliyor, yüzde 80’e söz hakkı tanımıyorlar. Seçim ve Siyasi Partiler Yasası kesinlikle değişmeli” dedi.