2001 Yılı’nın ülkedeki tüm kesimleri ve sektörleri olduğu Serbest Bölgeleri de olumsuz yönde etkilediğini ifade eden GASBAŞ yetkilileri, genel anlamda serbest bölgelerin işlem hacminin yüzde 26.3 oranında azaldığını, buna rağmen Gaziantep Serbest Bölgesi’nin işlem hacminin yüzde 52.4 arttığını açıkladı.
Türkiye’deki serbest bölgeler arasında işlem hacmi yönünden 11. sıraya yükseldiğimizi ifade eden yetkililer, 2002 yılında işlem hacminin artarak devam edeceğine inandıklarını bildirdi. GASBAŞ Genel Müdür Kamil Gereççi, “Genel olarak serbest bölgelerin ilk 4 aylık periyodunda yüzde 4.8 düşme görülürken, Gaziantep Serbest Bölgesi’nin işlem hacminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 95 oranında artış sağlanmıştır” dedi.
Serbest Bölge’de faaliyet ruhsatlarının sektörlere göre dağılımında ilk sırayı tekstilin aldığını belirten yetkililer, “Ruhsat sayısı en fazla olan sektör 13 rakamı ile tekstil sektörü. Bunu 5 âdet ile gıda sektörü izliyor Bu' yıl faaliyet ruhsatı almak amacı ile hazırlık yapan iki firma var” diye konuştu. Serbest Bölgelerin bölgeye olan katkısına değinen yetkililer, “Serbest Bölge’nin şehrimize getirdiği ve getireceği, yatırımcıların hammadde ve ara mamül madde temini ile işgücü ihtiyacını şehrimizden sağlamaktadır. Bu durum şehrimize hem sosyal hem de ekonomik olarak katkı sağlayacaktır” dedi.
Gaziantep Serbest Bölgesini ülkemizdeki diğer serbest bölgelerden ayıran önemli avantajlara değinen yetkililer şunları söyledi: ‘ Bunlardan biri Gaziantep Serbest Bölgesi’nde dileyen kullanıcının arazi tapusunu alabilmesidir. Arazi satış fiyatı Türkiye’nin en ucuz ve ödeme şartla-n en uygun serbest bölgesidir. Fiziki konumu itibarı ile Ortadoğu, Afrika ve Türki Cumhuriyetlerine en yakın durumdadır. Bu yapısı itibariyle bu ülkelerle ticari ilişkisi olan firmaların serbest bölgeyi lojistik üs olarak kullanma imkanları vardır” şeklinde konuştu.