Özellikle açıkta satılan gıdalar, temiz olmayan sular ve iyi yıkanmayan meyve ve sebzelerin ishale yol açan mikropların üremesi ve bünyeye girmesine neden olduğunu kaydeden Prof. Dr. Coşkun, “Yaz aylarında gıdalar daha hızlı bozuluyor ve ishalin yanı sıra, besin zehirlenmelerine neden oluyor” dedi.
Prof. Dr. Coşkun, yaz aylarının tatil dönemi olduğunu anımsatarak, “Bireyler, toplu yaşanılan yerlerde, alışkanlıklarından farklı yemekler tüketmek durumunda kalıyor. Bu ise sindirimle ilgili sorunlara yol açabilir” diye konuştu.
İshalden korunmak için, bireysel temizliğe ve hijyenik gıda tüketimine önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Coşkun, şöyle devam etti: “El yıkama alışkanlığı kazanılmak. Yemeklerden önce, tuvalet sonrası ve gerektikçe eller bol su altında iyice sabunlanmak. Bu bile, ağız yolu ile bulaşan enfeksiyonların, yüzde 50’nin üzerinde bir oranda düşmesine yol açar. Gıdaların temiz olmasına dikkat edilmeli. Meyve ve sebzeler bol suyla iyi yıkanmak. Suyu kaynatarak ya da klorladıktan sonra içmek, her zaman için en güvenli yöntemdir.