Türkiye’de siyaset ve ekonominin kilitlendiği, bunun aşılabilmesi içinde yeni bir siyasi oluşuma ihtiyaç olduğunu söyleyen GTO Yönetim Kurulu Üyesi Ünal Özdil, “Türkiye’de siyasi oluşumdan önce herkesin fikir birliğine vardığı, her kesimin defalarca dile getirdiği Siyasi Partiler ve Seçim Yasaları mutlaka gözden geçirilmeli. Aslında bugünkü siyasi tıkanıklık sistemden kaynaklanıyor. Aynı sistem devam ettirildiği takdirde seçim de olsa, yeni oluşum da olsa, hiçbir şey değişmeyecektir. Çünkü yine aynı insanlar, aynı yüzler ve aynı politikalar olacak. Böyle olursa seçime yapılan harcamalarla verilen zaman boşa gidecek” dedi. Yeni oluşum hareketinin ülkenin içerisinde bulunduğu durumdan kaynaklandığını ifade eden Özdil, mevcut partilerin politika üretememesinin, yeni açılımlar yapamamasının, zamanlama olarak yanlış da olsa bu oluşumu ortaya çıkardığını vurguladı.
Zamanın ayrılma değil birleşme zamanı olduğunu hatırlatan Ünal Özdil sözlerine şöyle devam etti: “Sosyal-demokratların ayrı ayrı seçime girmeleri yarın seçimde baraj sorununu gündeme getirecektir. Eğer böyle olursa sol oylar biraz daha bölünecek ve belki de solun parlamentoda temsil edilmesi engellenecektir. Bu da ülkemiz açısından yanlış ve sakıncalıdır. Parlamentoda sosyal demokrat düşünce mutlaka temsil edilmelidir.”
SMMMO Başkanı Bayram Hamiş, Siyasi Partiler ve Seçim Yasalan değiştirilmeden, seçime gidilmesinin ülkeye zarar vereceğini bildirdi. Seçime gitmenin mali faturasının çok ağır olacağını, buna rağmen eski yasalarla seçime gidilmesinin ülkeye yapılan çok büyük haksızlık olacağını ifade etti. Hamiş, “Bir ülkenin gayri safi milli hasılası o ülkenin yaşam seviyesinin ölçütüdür. İç ve dış borç miktarının gayri milli hasılamızın üzerinde olması, ülkemizin diğer ülkeler nezdinde rağbetimizin olmadığının göstergesidir. Günden güne ülke ve millet olarak biraz daha batağa saplanıyoruz. Hepimiz milliyetçiyiz, ama milliyetçi olmamız yetmiyor. Bir gemi batmak üzereyken iyi bir kaptan gemisini kurtarmak için çaba sarf ediyor ve gemisini kurtarıyorsa, şu anda bizi idare eden hükümet de batmakta olan geminin kaptanı gibi hareket ederek, Siyasi Partiler ve Seçim Yasalarının değiştirilmesi için TBMMM’yi toplantıya çağırmak, bu yasalar değiştikten sonra genel seçime gidilmelidir” dedi.
Siyasi Partiler ve Seçim Yasalan değişmeden bir arpa boyu yol alınacağına inanmadığını söyleyen Bayram Hamiş, “Birbirimizi kandırmış oluruz. Oysa birbirimizi kandıracağımıza birbirimize güven verelim. Ülkenin selameti ve halkımızın istediği doğrultusunda hareket edelim. Madem bu ülkede yaşıyoruz, yaşamımızın idamesi için sivil toplum örgütü olarak bunları istemek doğal hakkımızdır” diye konuştu.