Ziraat Yüksek Mühendisi Lütfiye Bilgel, Antep fıstığında sulama ve gübrelemenin verimi ve kaliteyi artırdığını belirterek, Antep fıstığında görülen periyodisitenin çeşitli teknik önlemler alınarak tamamen olmasa bile, en aza indirilebileceğini vurguladı.
Bu teknik önlemler sıralanırken, sulamanın birinci sırada yer aldığını kaydeden Bilgel, sulama yapılırken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle açıkladı: “Sulama yaparken sulama suyunun gövde ile temas etmemesi gerek. Aksi takdirde kök boğazında mantari bir hastalık oluşarak, 1-2 yılda ağaçları kurutabilir. Bunu önlemek için ağaç gövdelerinin etrafına bir metre çapında şeddeler (bilezik) yapılmalıdır. Sulama suyu ağaçların her iki tarafına taç izdüşümü hizasında açılan kırıklara verilmeli ve arık usulü sulama yapılarak mantar tehlikesi ortadan kaldırılmalıdır.
Son yıllarda dünyada ve ülkemizde Antep fıstığının sulanmasıyla beraber verimine ve kalitesine etkilerinin saptanması amacıyla çeşitli araştırmalar yapılıyor. Sulamaya Haziran ayında başlayıp, 30 gün aralıkla Eylül ayının başında son verilmesi gerek. Sulama sezonunda toplam 3 kez sulama yapılmalıdır. Sulama, verimi yüzde 50 arttırmakta, periyodisiteyi azaltmakta, meyve iriliğini, çıtlaklığını ve sürgün uzunluğunu da arttırmaktadır. Tüm bu veriler Antep fıstığının sulanmasını, ancak suyun kök boğazına verilmemesi gerektiğini göstermekte. Antepfıstığı genellikle bitki besin maddelerince fakir, sulanmayan “I kıraç arazilerde yetiştirilmekte. Uygun ve yeterli gübreleme yapılmayınca ağaçlar çok zayıf düşmekte, ürün vermez hale gelmekte. Antep fıstığında görülen periyodisitenin de bitki besleme ile ilgili olduğunu belirten birçok araştırma mevcuttur.”