2002 Yılı itibariyle ABD’nin tekstilde kotaları yüzde 50 kaldırmasının yeterli olmayacağı, bu nedenle tekstil sektörü için başka imkanlar sağlanması gerektiği şeklindeki öneriye ABD Büyükelçisi Robert W. Pearson’dan destek geldi. Pearson, tekstil sektörünün rekabet koşullarının geliştirilebilmesi amacıyla Sabah’ın Gaziantep’te “Tekstil Rekabet Merkezi” kurulması teklifine destek sözü verdi.
ABD Ankara Büyükelçisi Robert W. Pearson'ın Gaziantep’e gelişinde Sabah’ın Türkçe ve İngilizce olarak yayımladığı açık mektupta, 11 yıl önce Körfez Savaşı'nda bozulan Gaziantep ekonomisinin güçlendirilmesi ve haksız rekabetin önlenmesi için ABD'den biri takım ayrıcalıklar tanınması konusunda büyükelçiden destek istenmişti.
Büyükelçi Pearson'dan, ayak sesleri duyulan Irak operasyonunda bu kez nakavt olabilecek Gaziantep ekonomisine Amerikan kapılarının açılarak zararın kompanse edilmesi konusunda işbirliği önerildi. Büyükelçi Pearson, bu konuda yapılan yayınlara hak verdi ve 1 Ocak 2002 tarihi itibariyle kotaların yüzde 50 oranında kalkmasıyla sanayicinin ABD’ye ürün satabileceğini bildirdi. Ancak bu karar zaten çok önce WT0 (Dünya Ticaret Örgütü) tarafından alınmıştı ve neticeleri de biliniyordu. Ayrıca, karar Türkiye'yi pek sevindirecek bir karar da değildi. Çünkü, maliyet mefhumunun bilinmediği Çin. Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerle büyük bir rekabete girilecekti.
Büyükelçi Pearson bu konuda Sabah'a yaptığı açıklamada. "Biz kendi ülkemizde bile 3 dev tekstil kuruluşunun batmasına göz yumduk. Kendi ülkesinin firmalarının batmasına katlanabilen bir ülkenin başka bir ülkeye ayrıcalık veya sübvansiyon sağlaması beklenemez” diye konuştu.
Körfez Savaşının günahsız mağduru Gaziantep ekonomisinin, yapılan haksızlıklar ve yaratılan haksız rekabet sonucu çökme noktasına geldiğinin hatırlatılması üzerine Büyükelçi Pearson peki ne yapılmasını istiyorsunuz" diye sordu.
Gazetemiz, Pearson’a, "Gaziantep’te bir Tekstil Rekabet Merkezi kuralım. Amerikalı uzmanlarla işbirliği yapalım. Bizi rekabete bilimsel ve teknolojik olarak hazırlayın” diye öneride bulundu. Büyükelçi öneriye son derece olumlu yaklaştı ve böyle bir sözü verebileceğini söyledi. Şu anda Amerika’da bulunan Büyükelçi Pearson, Ecevit’in Amerika ziyaretini bitirmesi ile Türkiye’ye döndükten sonra konuyla ilgili çalışmalara hemen başlanacak.