Son aylarda Gaziantep’te yaygın olduğu ileri sürülen tifo hastalığının korkutucu boyutta olmadığını söyleyen SŞK Başhekimi ve İntaniye Uzmanı Dr. Kureyş Bozkurt, “Herkes tifo ile para tifoyu birbirine karıştırıyor. Tifo zamanında teşhis edilip tedavi edilirse hiçbir tehlikesi yok” dedi.
Tifo teşhisi konabilmesi için gerekli tüm tetkiklerin yapılmasının zorunlu olduğunu söyleyen Bozkurt, “Halkımız ve hekimler şunu iyi bilmeli ki, bir hastalığa tifo denebilmesi için onun gerekli tetkikleri vardır, bunlar yapılır. Ama hiçbir tahlil yapılmadan tifo teşhisi koymak yanlış. Zaten çoğu para tifo bazıları da başka hastalık çıkıyor. Üstelik tifo hastası öyle ayakta dolaşamaz ve bir haftada da iyileşemez. Tifo hastasının yatarak en az 4 hafta tedavi görmesi gerek. Hem tifo deniliyor hem hasta ayakta geziyor böyle şey) olur mu?” dedi.
Tifonun içme suyu ile iyi yıkanmadan tüketilen meyve sebzelerden bulaştığını belirten Dr. Bozkurt, “Şu ana kadar Gaziantep’te toplu bir tifo vakası gelmedi. Bu nedenle öncelikle böyle bir hastalığın korkutucu boyutta olduğunu veya yaygın olduğunu söylemek doğru olmaz. Tifo şüphesi ile yatan hastada başka hastalık çıkıyor. Tifo olan hasta en kısa zamanda hekime başvurmalı aksi halde hastalık ölümle sonuçlanabilir” şeklinde konuştu. Tifonun ilk sırada tedavisinin pahalı olmadığını hatırlatan Bozkurt, tifo belirtilerinin uzun süreli ateş, baş ağrısı, halsizlik, bulantı olduğunu ifade ederek, bu belirtilerin bazılarının başka hastalıklarda da olduğunu kaydetti.