Piyasalar krizden başını kaldıramıyor. Başbakan Bülent Ecevit’in sağlığıyla ilgili belirsizlik piyasayı olumsuz etkilerken, döviz piyasasındaki istikrarsızlığın ihracatı gerilettiği belirtildi. Gaziantep’te 300 trikotaj atölyesinin faaliyet gösterdiğini söyleyen GTO Meclis Üyesi trikotajcı Yasin Yıldırım, firmaların yüzde 50-60 kapasiteyle çalışırken, geçen yıl kapasitelerinin yüzde 20’ye kadar düştüğünü hatırlattı.
Yıldırım, “Geçen yıl Ağustos ayına kadar firmalar kriz nedeniyle çalışmadı, herkes boş oturdu. Bu aydan sonra sektörde iç piyasadaki talep üzerine canlanma oldu. Fakat sonradan talep azalınca, üretim kapasitesi tekrar düştü. Aslında, Aralık ayından sonra, Ağustosa kadar sektör olarak hep ihracata dönük çalışırız, fakat döviz piyasasındaki belirsizlik maliyeti artırdı, maliyet arttığı için ihracatta büyük bir gerileme oldu. Eğer, ihracat olmazsa esnaf kepenk kapatıp iç piyasanın talebini beklemek zorunda. Sektör şu an en ölü dönemini yaşıyor. Dövizdeki belirsizlik esnafa büyük darbe vurdu” dedi.
Türkiye’nin triko ihtiyacının yüzde 50'sinin karşılandığı Gaziantep’teki firmaların KOBİ kredilerinden faydalanamadığını söyleyen Yıldırım, kredi şartlarının çok ağır olduğunu vurguladı. Sektörde KOBİ kredisi kullananların oranın yüzde bir civarında olduğunu hatırlatan Yıldırım, “Bunun en önemli sebebi, istenilen krediye karşılık atölyedeki makinalar teminat olarak kabul edilmiyor. Oysa bu makinaların değeri 150- 200 bin mark. Ama bankalarımız bunu kabul etmiyor, taşınmaz mal istiyor. Bu yüzden, çoğu esnaf KOBİ kredisinden veya diğer kredilerden faydalanamıyor. Oysa Türkiye’de devletin kredi verip, geri tahsil edebileceği tek sektör trikotaj sektörüdür” dedi.