Türkiye'nin uzun zamandır gündeminde olan sanayide, özellikle tekstil sektöründe KDV indiriminin kayıt dışı ekonomiyi önlemesi yanında, ihracatta vergi iadesinden doğan sıkıntıları da bertaraf edeceği vurgulandı. Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan 'GSO Başkanı Nejat Koçer, yalnızca ihracat rakamlarının artıyor olmasının bir anlam taşımadığını, ithalatta son yılların en yüksek rakamına ulaşıldığını belirterek, "Özellikle tüketime yönelik ithalatın bu oranlarda artmaya devam etmesi büyük sıkıntı yaratır" diye konuştu.
KDV indirimi piyasaları rahatlatır
Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, tekstilde KDV oranının yüzde 18'den 10'a düşürülmesi konusunda yapılan çalışmaların hızlandırıldığına dikkat çekerken, "Geçtiğimiz hafta Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, TOBB Başkanı, TOBB Tekstil Sektör Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu ve benim katıldığım bir toplantıda, özellikle bu çalışmalar masaya yatırıldı. KDV indirimi ve kayıtlı ekonomiye geçişle ilgili bir takım çalışmalar var. Bu çalışmaların IMF'nin onayından geçmesi için çalışmalar ile ilgili raporların hazırlanması gerekiyor. Bu anlamda karar çok yakın bir tarihte çıkmayabilir, ama Türkiye için önemli bir karardır. Özellikle KDV'nin belli noktalara çekilmesi piyasaları rahatlatacak ve piyasadaki gelir artışını ve satın alma gücünü, harekete geçirecek bir unsur olabilir" diye konuştu.
İhracat rakamlarının tek taraflı gündeme getirilmesi yanlış
Koçer, Havaalanı Sanayi Bölgesi Başkan ve üyelerinin GSO'yu ziyareti sorasında ekonomiye ilişkin verileri de değerlendirdi. Son zamanlarda Türkiye'nin ihracat rakamlarının artmasının tek taraflı gündeme getirilmesinin yanlış olduğunu belirten Koçer, "Sadece ihracatımız artı demekle olmuyor. İthalatımız son yılların en yüksek rakamına ulaşmıştır. Bu konuda cari açık tartışmaları devam ediyor. Merkez Bankası cari açıkla ilgili bir sorun olmadığını açıklıyor. Ama buna rağmen ithalatın bu oranda artmaya devam etmesi Türkiye için büyük sıkıntılar yaratabilir. Özellikle tüketime yönelik ithalatın artmaya devam etmesi, yerli sanayiyi sıkıntıya sokabilir. İhracatımızın arttığı bir dönemde ithalatın bu kadar yüksek olması mali politikaları sıkıntıya sokabilir" dedi.
65 Bin insan çalışıyor
Gaziantep Havaalanı Sanayi Bölgesi Başkanı Ahmet Göksular, 1992'de kurulan Havaalanı Sanayi Bölgesi'nin canlanması için GSO’dan destek istedi. Bölgede 68 firmanın faaliyette olduğunu, bin 200'ün üzerinde işçi çalıştırıldığını açıkladı. Yönetim kurulu üyeleriyle GSO'yu ziyaretinde konuşan Göksular, "Geleceğe baktığımızda 1-2-3.'üncü Organize Sanayi Bölgesi'ne günde 65 bin insan taşınıldığı, yolda geçen zaman, hava kirliliği ve kaza afet düşünüldüğünde biz de havaalanı tarafında yer aldık. Bu bölgeye ulaşım daha kolay ve havaalanı yolu olması bir avantajdır" dedi.
65 Civarında halı fabrikası var
Sanayicileri bu bölgeye davet eden Ahmet Göksular, bölgede bin 200'ün üzerinde işçi çalışmakta ve yaklaşık 65'e yakın halı makinası, takriben 20 milyon metrekare üretim kapasitesi bulunmaktadır. Bölgemiz halı ağırlıklı olmakla beraber akrilik iplik, kozmetik, çuval, boyacılık, petrol ürünleri, yem fabrikamız faaliyettedir. Halen 5-6 firma montaj halindedir. Bölgenin önü açıktır ve Sanayi Odası'ndan bölgenin canlanması için destek bekliyoruz" diye konuştu.
Önemli sanayi bölgelerimizden biri
Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer ise, "İlimizin neresinde olursa olsun sanayi bölgelerimizin hepsi biz için değerlidir Her zaman yanlarında olduğumuz bölgelerimizdir. Son yıllarda ürünlerde çok talep gören Havaalanı Sanayi Bölgesi şu an da en önemli sanayi bölgelerimizden biridir. Burada mevcut alan yetmiyor ve biz bunu biliyoruz. Hep birlikte bölgenin sorunlarını halledip, yenileşme çalışmalarına elbirliğiyle destek vereceğiz" dedi.