Elektrik mühendisleri, sektördeki mevcut uygulamanın ülkeyi çıkmaza sürüklediğini, çağın teknolojisi ve yaşamın bir parçası olan enerjiden faydalanmanın giderek azalmasının tehlikeli olduğuna dikkat çekti.
Türkiye’nin enerji politikasına artık kesin çözüm getirmesi gerektiğini, bu bağlamda iktidara talip partilere önemli görevler düştüğünü söyleyen Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Erol Karabay, siyasi partilerin enerji konusunda tutarlı politika oluşturması gerektiğini, Türkiye’nin daha fazla kaybedecek zamanı olmadığını açıkladı. Giderek fakirleşen ve üst üste iki büyük ekonomik kriz yaşayan ülkenin kendi doğal kaynaklarından yararlanmayı yabana atmaması, hatta en verimli şekilde değerlendirmesinin zorunlu olduğunu hatırlatan Karabay, enerji sektörüyle ilgili gelişmeleri ve sorunları çözüm önerilerini şöyle açıkladı:
“Özellikle doğal kaynaklar verimli kullanılmalı. Mevcut tesisler iyileştirilerek verimlilik oranlan artırılmalı. Bunun için uzman birimlerden oluşan bir Enerji Konseyi kurulmalı. Eski adıyla Türkiye Elektrik Kurumu’nun (TEK) parçalanmış ve dağılmış durumdan kurtarılarak merkezi planlamanın önemi göz önüne alınıp iş tek bir elden yürütülmeli. Avrupa’da 4-5 çent olan enerji birim maliyeti, ülkemizde ortalama 8 çent civarında. Bu durumda sanayinin dışa açılması ve rekabet edebilmesi mümkün değil. İhracatın artırılmasında da enerji tarifeleri büyük engel teşkil etmektedir. Çünkü sanayinin büyük girdisi enerji olup maliyetlere direkt yansımaktadır. Kaldı ki yapılan alım garantili doğal gaz çevrim santralleri maliyeti biraz daha katlamaktadır. Aksine bizim maliyeti azaltıp ucuz enerji vermemiz gerek.”
Karabay, sanayideki durgunluğun en önemli nedeninin enerjinin pahalı olmasından kaynaklandığını kaydetti.