ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Ulaşım, rekabet şansını etkiliyor 

Ulaşım, rekabet şansını etkiliyor 
YAYINLAMA: 15 Ağustos 2021 / 17.12
GÜNCELLEME: 15 Ağustos 2021 / 17.12
Türkiye’nin daha ekonomik ve güvenli olan raylı sisteme geçilmesinin en akılcı yol olduğu görüşünü savunan mühendisler, Türkiye gibi bir ülkede demiryolunun gözardı edilmesinin anlamsızlığına dikkat çekerek, pahalı ulaşımın ürün maliyetine olumsuz yansıdığını ve rekabet etme şansını etkilediği söyledi.

Petrol ürünü ithal eden Türkiye’nin taşımacılık sektörünü karayolunda yoğunlaştırmasının ekonomik açıdan büyük kayıplara neden olduğunu hatırlatan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Serdar Uygur, yatırımın karayolu değil, demiryoluna yapılması gerektiğini açıkladı. Hükümetin 15 bin kilometre yol yapımı sözünü popülist bir politika olarak değerlendiren, Uygur. “Karayoluna yatırım yapmak ülkemize döviz kaybettirdiği gibi pahalı bir taşımacılıktır. Kalkınmakta olan bir ülke için bu kadar pahalı bir taşıma olmamalı. Bunun yerine raylı sisteme geçilmeli, süratle demiryolu ağı genişletilmeli. Çünkü hem ucuz, hem de kazaların, can ve mal kaybının en az olduğu taşımacılıktır. Kent içerisinde de raylı sisteme önem verilmeli” dedi.

Karayollarında meydana gelen trafik kazalarında binlerce kişinin öldüğünü, binlercesinin sakat kaldığını ifade eden Serdar Uygur, Türkiye’de Avrupa ülkelerine oranla daha çok trafik kazası meydana geldiğine dikkat çekti. 200 Milyar dolar borcu bulunan bir ülkenin her alanda iyileştirmeyi ve en ekonomik olanı tercih etmesi gerektiğini söyleyen Uygur şöyle konuştu: “Yeni yapılacak yollar ekonomik ve sağlam olmak kaydı ile devlete fazla bir yük getirmemeli. Aksi takdirde bir yıl içerisinde kullanım dışı kalır. Yolların kısa sürede tahrip olmaması için kapasiteleri hızla artan ağır vasıtalara göre projelendirilip bu yükleri taşıyacak şekilde yapılmalıdır.” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *