“Türkiye zaten birliğin içinde. Kendi prensibi ve hedefine uygun olduğu için özünde AB’yi benimsemiştir. Kanunları bile Avrupa’dan alınmıştır. Dolayısıyla her yönüyle Avrupa’ya dönük bir ülkedir.”
“Türkiye çok zaman kaybetti. Kararlı hareket edemedi. Türkiye ile birlikte başvuran ülkelerin çoğu bugün kararlı oldukları için bizden çok daha fazla yol katetti, üyelikleri kabul edildi.”
“Türkiye şu anda Kopenhag kriterlerini büyük ölçüde benimseyerek uygular hale geldi. AB uyum yasaları çıktı ama bunların uygulanması da önemli. Zaten AB ülkeleri sürekli bunu söylüyor, yasalar çıktı ama uygulamada yok diyorlar.”
“AB kriterlerini kabul etmek asla teslimiyetçilik değildir. Türkiye artık bu konuda daha kararlı hareket etmeli. Yalnız hükümete değil sivil toplum örgütlerine de görev düşüyor. Türkiye 18 ay öncesine göre çok farklı. Ulusal program yürürlüğe girdikten sonra toplantı ve gösteri yapmak başta olmak üzere insan hakları ve demokrasi yönünde önemli değişiklikler oldu. Türkiye’nin AB’ye üyeliği bir kazanımdır. Daha iyi bir gelecek için AB standartlarının uygulanması gerek”
“Türkiye er ya da geç bu birliğin içerisinde olacak, kabul edilecek. Ancak kabul edildikten sonra tıpkı İngiltere örneğinde öldüğü gibi bizi de eleştirecekler. Sizin nüfusunuz kalabalık, ekonominiz bozuk, demokrasiniz sorunlu gibisinden. Ama biz kendimizi düzelteceğiz. Kanun ve kurallar ülkesi olacağız.”