Sağlık Bakanlığı tarafından insan sağlığına zarar verdiği ve ölümle sonuçlanan yan etki yarattığı gerekçesi ile bazı ilaçların toplatılmasına karar verildiğini belirten Eczacılar Odası Genel Sekreteri Bülent Kökoğlu, ‘Nimesulid’ etken maddesi içeren 9 çeşit ilacın Gaziantep’te de toplatıldığını açıkladı.
Kökoğlu, yasaklanan ilaçlardan dolayı Avrupa’da iki ülkede iki ölüm vakasının meydana geldiğini belirterek, “Bu ölümler üzerine ilaçların ruhsatı askıya alındı. Sonuç, ancak araştırmalar tamamlandıktan sonra belli olacak. Ölümlerin başka bir nedenden kaynaklandığı belirlendiğinde, yasaklanan ilaçlar tekrar piyasaya verilecek” dedi.
Eczanelerin ilaçları firmalara iade ettiğini belirten Kökoğlu, “Bu ilaçlar Gaziantep’te de çok tüketiliyordu. Ancak eczaneler şimdi satış yapmıyor. 10 Mayıs’ta Sağlık Bakanlığı’ndan faks geldi. Eczanelere bunu duyurduk. Şu ana kadar toplatmayla ilgili bir sorunla karşılaşmadık. Eczaneler bu ilaçları depolara iade ediyor” dedi. Kökoğlu, zararın firmalara ait olduğunu, depoların ve eczacıların paralarını firmalardan talep edeceğini ifade ederek, “Firma da onu karışmak zorunda” dedi.
Eczacıların en büyük sorunlarından birinin kurum ödemelerindeki gecikmeler olduğunu ifade eden Kökoğlu, ilacın yüzde 70’ini satın atan devletin, ödemeyi sözleşme süresinden çok daha geç ödediğini belirterek, “Alacaklarını zamanında tahsil edemeyen eczacılar zor durumda kalıyor, ecza depolarına ödemelerini zamanında yapamıyor. Bu nedenle yüksek oranda vade farkı ödemek zorunda kalıyor. Birçok eczane gizli iflasta karşı karşıya. Bu olumsuz şartlara rağmen eczaneler halkı ilaçsız bırakmamak için uğraşan, buna karşılık iflasla karşı karşıya bırakılan birer sağlık müessesi haline getirildi” dedi.