Türkiye’nin içinde bulunduğu krize devletten satın alınan hizmetlerin çok pahalı olmasının da neden olduğunu kaydeden Güneydoğu İplik Sanayicileri Derneği Başkanı Muharrem Balat yatırım yapmak isteyenlerin önünün açılması gerektiğini vurguladı. Yatırım ve istihdam yaratmak isteyenlerin önündeki bürokratik engellere son verilmesini isteyen OSB Başkanı Akif Ekici ise, bir şirket kuruluşu için 172 yerden imza alınması gerektiğini ifade etti.
Bugün, hiçbir fonksiyonu kalmamış, onlarca devlet kuruluşu olduğunu hatırlatan Balat, “Bu kuruluşların tek tek ayıklanması ve devletin bu yükten kurtarılması gerekir. İşçi azaltılması kararını, bu yönde önemli bir karar olarak kabul ediyoruz. Artık tüm yöneticiler, politikacılar, ticaret odası ve sanayi odası başkanları şunu iyi bilmeli ki; politika ekonomisinden ekonomi politikasına geçme zamanı gelmiştir” diye konuştu.
Artık dünyanın, politika dünyası değil ekonomi dünya olduğunu ifade eden Muharrem Balat, “Dünyadaki politik itibar artık ihracat artışı ile eşdeğerdir. İhracatımızın temelini teşkil eden iki sanayi dalımız var. Bunlardan biri inşaat, diğeri tekstildir. Ticaret ve sanayi odaları ile dış ticaret müsteşarlığı, inşaat sektörünün genç elemanlarını daima heyetlerine katarak, onların dışta iş yapma imkanlarını artırmalıdır” dedi.
Balat, Türkiye'nin belli başlı tabii bir kaynağı olmadığını, en büyük hazinemizin geniş iş gücü olduğunu ifade ederken, “Bunu kullanmak için yabancı yatırımcının önündeki engeller kaldırılmalıdır. Yatırım yapmayı düşünen bir kuruluşun, 172 tür işlemden geçmesi gerekiyor. Bu anormal durumun ortadan kaldırılması ve yatırımların önündeki rüşvet tuzaklarının temizlenmesi gerekir” dedi.
Balat, yerli ve yabancı yatırımların daha ilk adımda akıl almaz engellerle karşılaştığını, bir inşaat ruhsatı alınması için 16 farklı yerden izin alınması gibi saçma bir uygulama olduğunu söylerken, “Sanki yatırımları bilerek engelliyoruz” diye konuştu.
Yatırım ve istihdam yaratmak isteyenlerin önündeki bürokratik engellere son verilmesini isteyen OSB Başkanı Akif Ekici ise, bir şirket kuruluşu için 172 değişik yerden imza alınması gerektiğini belirterek, bunların asgari düzeye indirilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılarak uygulamaya konulmasını açıkladı.
Özellikle ihracatta bürokratik işlemlerin fazlasıyla kendini gösterdiğini hatırlatan Ekici, “Bu durum insanı yatırım ve ihracat yapmaya pişman ediyor. Çünkü lüzumsuz yere çok fazla işlem yapılıyor. Bunlara ne gerek var? Üretim kadar dış satış da önemli. Bürokratik engeller kesinlikle kaldırılmalı. İnsanların önü açılmalı. Her şeyde karşımıza bürokratik engeller çıkıyor. Devlet iki şeyin ortasını bulamıyor, ya bürokratik engellere boğuyor ya da hilenin yolunu açıyor" dedi.