Kuruluşunun 20. yıldönümünde YÖK, Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Gaziantep’te de protesto edildi. Üniversitelerin evrensel nitelikte ve bilimin insanların da özgür olması gerektiğini ifade eden Gaziantep Üniversitesi öğrencileri, YÖK'ün yapısının ve uygulamalarının antidemokratik olduğunu vurguladı.
6 Kasım 1981 de askeri cuntanın emriyle kurulduğunu iddia ettikleri Yüksek Öğrenim Kurulunun günümüze kadar üniversiteleri baskı altında tuttuğunu ifade eden üniversite öğrencilerinden Metin Oruç tarafından okunan basın bildirisinde, YÖK’ün baskıcı ve müdahaleci tutumuyla bir çok öğretim üyesi ve öğrencinin okuldan uzaklaştırıldıkları belirtilerek, “YÖK, bir üniversitenin temel özellikleri olan akademik, demokratik, özerk ve bilimsel eğitimin önündeki en önemli engellerden biridir. Üniversiteler evrensel nitelikte olmalı ve bilimi insanların daha özgür yaşaması için üretmelidir” denildi.
Devletin, kendi üniversitelerine az kaynak ayırırken özel üniversitelere aslan payını ayırarak paralı eğitimi teşvik ettiği bildirilen açıklamada: “YÖK, emekçi çocuklarına üniversite kapılarını kapatıyor. Anayasal hak olan parasız eğitim hakkını yüksek harçlarla gasp ediyor. Hiç kuşkusuz YÖK sadece üniversite öğrencileri ve öğretim elemanlarının değil, aynı zamanda Türkiye’nin bir demokratikleşme sorunudur. Biz şunu iyi biliyoruz ki ülkedeki demokrasi ve insan hakları sorunu çözülmeden YÖK vb. antidemokratik kurumların yapısı değiştirilemez. Ülkenin ivedilikle demokratikleşmeye ihtiyacı varken, maalesef mevcut yönetim buna cevap olmamakta ve ülkeyi bu zor ekonomik koşullar altında savaşa sürüklemektedir. Biz savaşa ayrılan mali kaynakların ülkenin geleceği için eğitime ayrılmasını istiyoruz.”